szerző:
MTI

Ajánlatot tett az orosz kormánynak a Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég a Basnyefty olajvállalat állami részesedésének megvásárlására.

Orosz kormányzati forrásra hivatkozva a Reuters azt közölte, hogy a Basnyefty iránt több cég is érdeklődik. Az orosz kormány nemrég hozta nyilvánosságra, hogy részben privatizációs bevételekkel tömködné be a költségvetés lyukait, amelyek a kőolaj árcsökkenése miatt keletkeztek.

A kormány privatizációs listájára egyebek között a Basnyefty is felkerült, az állam vagy megválna több mint 50 százalékos részesedésétől, vagy pedig 25 százalék tulajdonrészt tőzsdén keresztül értékesítene. Döntés még nem született, hogy melyik változatot hajtják végre.

Az orosz állami vagyonalap tulajdonában van a Basnyefty 50,08 százaléka, Baskíria autonóm köztársaság pedig 25 százalék plusz egy részvényt birtokol.

A Basnyefty januári termelése 1,753 millió tonna volt, ami 10,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Lukoil termelése 2,9 százalékkal 7,173 millió tonnára emelkedett a múlt hónapban. A Basnyefty tavaly a hetedik legnagyobb orosz olajtermelő cég volt, 19 millió 919 ezer tonna kőolajat bányászott.