szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folytatódik a csok-láz, főleg, hogy kijöttek egyes részletek is. Ha minden bejön, ez is hozzájárulhat az amúgy is szárnyaló magyar gazdaság további gyorsításához. Brókerrendőrséget hozott létre a jegybank, sőt Matolcsy külön bejáratú testőrségét is felfegyverzik: 200 ezer pisztolylőszert vásároltak, meg persze fegyvert is hozzájuk. Erősít a gondolatrendőrség is: Giró-Szász cége faragja újra az MTI híreit, majd passzolja el azokat a kereskedelmi médiának. Körbejárt a kasza az adóhivatalnál és nehéz idők jöhetnek az IKEA-ra is: versenytársat kaphat. Heti gazdasági összefoglaló a hvg.hu-tól.

Továbbra sem csillapodik a nagy csok(családok otthonteremtési kedvezménye)-láz. A következő egy évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma 41 százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest, a valószínűleg szándékozóké pedig 18 százalékkal ugrott meg – derül ki a GKI és az MGYOSZ közös felméréséből. Mindez hétéves csúcsot jelent – hasonlóan kedvező adatokat legutóbb 2009 elején regisztráltak. A használt lakások esetében Budapesten a válaszadók 59 százaléka áremelkedésre számít a következő 12 hónapban. Az új építésű lakások árai esetében a következő 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb, 5-8 százalékos áremelkedésre utalnak.

Az UniCredit február elejétől kínálja a csokot, és az első tapasztalatok szerint első körben azok építenek rá terveket, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek. A bank tapasztalatai szerint az ügyfelek érdeklődése a használtlakás-vásárlásról vagy lakásbővítésről átterelődött az új lakásokra mind a vásárlásra, mind építésre vonatkozóan. A bank arra számít, hogy a csoknak köszönhetően idén elsősorban a magánszemélyek családiház-építéseiben várható élénkülés. Közben a kormány már el is kezdte befoltozni a csok eddig lyukakban bővelkedő jogi környezetét. Alig telt el tehát egyetlen hónap a bevezetése óta, a csok máris több szempontból jelentősen megváltozott, és hasonló toldozásra bármikor sor kerülhet – a hitelfelvevőknek ezt sem árt ezentúl észben tartaniuk.

Ön még bírja követni a kormányt? Biztos benne, hogy érti a csok feltételeit?

A korábbi évekhez képest szárnyal a magyar gazdaság. Mindenki azt hitte, hogy 2015-ben lanyhább lesz a növekedésünk, de erre rácáfolt az utolsó negyedév februárban befutó adata. Kiderült, hogy nagy meglepetésre tavaly az utolsó három hónapban több mint 3 százalékkal nőtt a gazdaság, és ezzel az éves GDP-bővülésünk 2,9 százalék lett 2015-re, ami 2007-óta a második legmagasabb érték a 2014-es 3,7 százalék után.

Érzi, hogy szárnyalunk?

Úgy fest, a jegybank okult a tavalyi brókerbotrányokból: honlapján létrehozta a brókerrendőrnek is nevezhető szolgáltatást, amely megmutatja, hogy a befektetők brókercégek számláin nyilvántartott értékei valóban ott vannak-e. Az értékpapírszámlát vezetők minden hónapban az 5. munkanapig juttatják el majd az adatokat a felügyeleti hatóságnak, és az ügyfelek azokat az ezt követő 5. munkanaptól a második hónap 10. munkanapjáig érhetik el.

Ön szerint milyen rendőrségre lenne még szükség?

A hét képe:

Sátrat vertek a Flórián téri OTP-bankfiók előterében a devizahiteles aktivisták, két óráig szerettek volna maradni, de a rendőrök kivitték őket.
©

Alighogy megírtuk múlt hétvégén, hogy Matolcsy György jegybankjának az épületeket kívülről védő rendőrségen kívül bizony külön testőrsége is van, a héten már meg is jelent a Közbeszerzési Értesítőben, hogyan fegyverzik fel a Magyar Nemzeti Bank épületeit védő őrséget. Az őrségnek 112 pisztolyt és 200 ezer lőszert vettek, 26,5 millió forintért. A saját védelemmel a jegybankelnök felzárkózott Orbán Viktor és Kövér László mögé, akik saját szervezetre bízták az őrzésüket. Áder János is próbálkozott ezzel, de neki nem engedte a miniszterelnök, így a készenléti rendőrségre bízta a védelmét.

Örülünk?

Az MTVA és Giró-Szász András egykori kormányszóvivő cége szerződésben áll hírek készítésére, melyeket azután kereskedelmi rádiók használhatnak fel. A Strategopolis hozzáférhet az MTI és az MTVA anyagaihoz is, az elkészült anyagokat pedig továbbértékesíti, de a szerkesztett híreket az MTVA is eladhatja. A hírgyártásért 3,5 millió forintot fizetett 2015-ben az MTVA, ebből még lejött havonta nettó 300 ezer forint bérleti díj. A Hangos hírek nevű szolgáltatás lényege, hogy napi 17 hírt készít el a cég, országos és regionális formában is - az igények szerint. Az MTVA arról már nem adott tájékoztatást, hogy mely médiumoknak milyen összegben értékesítették a híranyagokat, mert az szerintük hátrányosan befolyásolná a közmédia piaci helyzetét. Annyit árultak el, hogy jelenleg 31 médiaszolgáltató 49 frekvencián használja a Giró-Szász cége által készített híreket.

Ön szerint ez így rendben van?

Mészárlás van a NAV-nál, a múlt héten 1200 dolgozónak mondtak fel, és még bőven lesznek kirúgottak, ugyanis a 23 ezer fős szervezetre 10 százalékos leépítési határt szabott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A héten indoklás nélkül elküldték az adóhivatal központi irányításának egyik informatikai vezetőjét. Nem ő az egyetlen vezető, akit már elért a kirúgási hullám. A kormány célja a NAV karcsúsításával, hogy emberarcúbbá és hatékonyabbá tegye a hatalmas hatóságot.

A leépítés ...

Komolynak tűnő versenytársat kaphat az IKEA kínálatának egyik legnagyobb szegmensében. A magyar piacra belépni tervező belga kereskedőcég – amely több márkát is forgalmaz – konyhabútorban utazik. A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő Ixina német minőségű konyhabútorokat forgalmaz.

Elhagyná a belgákért a svédeket?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!