szerző:
hvg.hu

Akár minden második köztisztviselő vagy közalkalmazott késve vagy hibásan kapta meg az adóigazolását - írta meg az Átlátszó, melyért leginkább az államkincstári központosítás lehet felelős.

Másfél milliárd forint uniós támogatást nyert a Magyar Államkincstár (MÁK) 2012-ben arra, hogy a korábbi, széttagolt illetmény és bérszámfejtés helyett minden állami foglalkoztatott bérszámfejtése náluk, egy központban történhessen – írja az Átlátszó blog.

Az ún. KIRA-programban öszesen 10 és félezer költségvetési szervezet mintegy 700 ezer alkalmazottjának dolgait intéznék. A MÁK és a MÁK-tulajdonú Kincsinfo Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. a rendszerátállás befejezését 2014 őszére tervezte, de csak bő egy évvel később, tavaly novemberben indult el élesben.

©

Azokat a cikkeket, melyek a rendszer problémáiról szóltak, eddig a MÁK tagadta, most azonban az Átlátszónál többen is jelezték, hogy az szja-bevalláshoz szükséges munkáltatói adóigazolások elkészítése körül rendszerszintű káoszt tapasztalnak. A MÁK most is tagad, szerintük nem igaz, hogy nem adták ki időben a 15M30-as jelű jövedelemigazolásokat. Arra viszont, hogy milyen arányú a reklamáció, az Államkincstár nem válaszolt. A bloghoz befutó adatok és becslések alapján akár minden második esetben megtörténhetett, hisz volt olyan intézmény, ahol negatív jövedelemről is kaptak „igazolást” dolgozók.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!