szerző:
MTI

Rekordnagyságú, 254 milliárd forintnyi veszteséggel zárta az AvtoVaz orosz autógyártó 2015-öt. Viszont a piaci részesedését alighanem sikerül növelnie.

Az AvtoVaz, a Magyarországon is forgalmazott orosz Lada autók gyártója rekordveszteséggel zárta a tavalyi évet. A cég azt közölte, hogy az adózás utáni vesztesége 73,85 milliárd rubel (1 rubel 3,45 forint) volt tavaly, ami 2,9-szerese az egy évvel korábbi veszteségnek. A cég bevétele 8 százalékkal, 176,4 milliárd rubelre csökkent. 

Tavaly 1,6 millió új kocsit értékesítettek az orosz autópiacon, ami 36 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Elemzők szerint a piac idén tovább zsugorodik, 1,3 millió új autó talál gazdára. 

Az AvtoVaz célul tűzte ki a 20 százalékos piaci részesedés megszerzését. Januárban az AvtoVaz már csaknem elérte ezt a szintet, a piaci részesedése 19,8 százalék volt. 

Ha az idén 1,3 millió új autót értékesítenek Oroszországban, és az AvtoVaz 20 százalékos részesedést akar kihasítani magának a piacból, akkor a cégnek 260 ezer autót kell eladnia 2016-ban. Tavalyi értékesítése 269 ezer volt, ami 30 százalékkal kisebb a 2014. évinél. 

Az AvtoVaz piaci részesedése a 2014. évi 16,4 százalékról tavaly átlagosan 17,9 százalékra emelkedett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!