szerző:
hvg.hu

A múlt héten megjelent csok-rendeletben már mi is felfedeztünk jó pár visszatartó tényezőt, most ismét napvilágra került egy, ami miatt sok millió forintot is elveszíthetnek a korábbi várakozásokhoz képest a csokolók. Ezentúl ugyanis csak a 2015. január 1-je után kiadott számlák után jár adó-visszatérítés az építkezőknek.

Adó-visszatérítés jár azoknak, akik már a családi otthonteremtési kedvezmény megjelenése előtt belevágtak az építkezésbe. Nekik adó-visszatérítési támogatás jár, ezt szintén a február 10-i rendeletek szabályozzák. Az előírások azonban szigorúbbak lettek a korábbiaknál, amelyek még a 2015. december 29-i Magyar Közlönyben jelentek meg – írja a vs.hu. Míg korábbi szabályozás szerint az 5 milliós adó-visszatérítés alapját képző számlák akár évekig is visszanyúlhattak, az új szabály szerint az adó-visszatérítés már csak a 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján igényelhető. A módosítás okáról a lap kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, de választ egyelőre nem kaptak.

A régi szabályozás szerint “Az adó-visszatérítési támogatás az (1) bekezdés szerinti költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető. Az új szerint pedig “Az adó-visszatérítési támogatás az (1) bekezdés szerinti költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető.

Korábban elég volt figyelni arra, hogy a számlák a használatba vételi engedély dátumánál régebbiek legyenek, és a költségek 70 százalékáról szóljanak. A gyakorlatban az építési engedély kiadása után 2 éven belül meg kellett kezdeni az építkezést, és 5 éven belül be is kellett azt fejezni. Vagyis azok rúghattak labdába a bankoknál, akik 2008. július 1-jén vagy azt követően kaptak építési engedélyt.

Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a maximum 5 millió forintos adó-visszatérítést, nem elég a megfelelő időpontban kiállított számla, az építkezőnek azt is igazolnia kell, hogy neki vagy házas-, esetleg élettársának 180 napja folyamatos az egészségbiztosítása, egyiküknek sincs adótartozása, és mindketten büntetlen előéletűek. Valakinek hiába volt igazolása az OEP-től és a NAV-tól, ha az erkölcsi bizonyítványa nem érkezett meg időben, lecsúszott az adó-visszatérítésről.

Az már korábban, ugynebből a rendeletből kiderült, hogy piti bűnök – például kerékpártolvajlás – miatt ugorhat az egész csok, ráadásul büntetőkamattal növelten kell azt visszaadni, nagyobb bűncslekemények, például gyilkosság viszont nem veszélyezteti a támogatást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!