szerző:
hvg.hu

A nyilvános Eb-vetítések 99 százaléka ingyenes lesz a vendéglátóhelyek számára – tette közzé az MTVA Facebook-oldalán.

Bár az UEFA már a kis, akár száz fő alatti befogadóképességű nyilvános vetítésekre is határoz meg tarifát, ennek megfizetésétől eltekint az MTVA azokban a vendéglátó-ipari egységekben, ahol normál üzletmenetben is lehetőség van közös televíziózásra; díjfizetési kötelezettséget csak a 300 fő fölötti befogadóképességű üzletek esetében határoz meg.

Az MTVA döntésének értelmében tehát a magyar vendéglátóhelyek 99 százaléka mentesül a díjfizetés alól – derül ki az MTVA sajtóosztályának a Facebookon közzétett közleményéből. A műsorszolgáltató tegnap pengette meg a vendéglátóhelyeknek írt levelében, hogy a nyári foci-Eb meccseinek vendéglátó-ipari közvetítéseiért az UEFA egy előírása értelmében fizetniük kell a kocsmáknak.

Mégsem kell csengetni a kocsmáknak?
©

Befogadóképesség alapján a helyszíneket 5 kategóriába sorolta az MTVA, ahol a legmagasabb két kategória már az 5 és 10 ezer néző fölötti sáv. A 300 és 1000 fő közötti díjszabásban az ár 200 ezer forint. "Az árakat az UEFA ajánlásával és jóváhagyásával határoztuk meg."

Az MTVA és az UEFA között megkötött szerződés értelmében azonban az MTVA köteles a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelenteni az UEFA felé. Ezek után, ha szankcióra kerülne sor, azt már nem is az MTVA, hanem az UEFA végzi. Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is, mert köztudomású, hogy a legtöbb nyilvános hely meghirdeti a nyilvános meccsnézéseket. Vagyis az UEFA felhasználási feltételei díjfizetéstől függetlenül mindenkire egyformán vonatkoznak.

Az MTVA a sajtóban megjelent hírekkel szemben egyelőre csak egy előzetes igényfelmérő körlevelet, és egy adatlapot küldött szét a korábbi és a lehetséges partnereknek: ezek között szerepelnek a fővárosi és vidéki strandok, fürdők, fesztiválok, önkormányzatok, sportlétesítmények és nagyobb, teraszos, rendezvényre alkalmas vendéglátóhelyek. Az MTVA tehát nem keresi meg az összes kiskocsmát, ahol televíziót üzemeltetnek; de mindenképpen elvárja a jogszerű eljárást azoktól, akik kifejezetten erre az eseményre építve hoznak létre kereskedelmi tevékenységet, vagy közös meccsnézésekkel egészítik ki meglévő tevékenységüket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!