szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vállalat komoly leírásokat hajt végre több lelőhelyen a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint.

Közel 400 milliárd forintos számviteli veszteséget jelenthet be a Mol jövő szerdai gyorsjelentésében, és ez minden idők legnagyobb vesztesége lehet – mondta Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője a Gazdaság TV-nek.

Az elemző szerint a veszteség abból következik, hogy a vállalat leírásokat hajt végre a szíriai, a kurdisztáni és az északi tengeri lelőhelyeknél. A magyar olajcég sokáig azt kommunikálta, hogy gazdaságos lehet a kurdok lakta iraki területen zajló kőolaj-kitermelés, végül a kedvezőtlen hozambecslések miatt úgy döntött, kivonul a területről. Az INA szíriai olajmezőit már 2014-ben elfoglalták az iszlamisták, azóta a cég szüneteltette az ottani tevékenységet.

Ha ezeket a tételeket figyelmen kívül hagyjuk, nem olyan rosszak a cég eredményei.

Vágó Attila szerint lehet, hogy a tőzsdén negatív reakció lesz, és kiemelt figyelmet kap majd a menedzsment által felvázolt jövőkép.

Korábban a Mol 50 dolláros olajárral számolt középtávon, de a csökkenő ár miatt az idei évben ez valószínűleg alacsonyabb lesz. A piac most arra kíváncsi, hogy az alacsonyabb olajár mellett milyen eredményt tud majd elérni a vállalat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!