szerző:
hvg.hu

A turai kastélyt megszerző egyik cég most egy városligeti fasori villában, a Rátkai Klub székhelyén szerzett érdekeltséget. A cégalapításhoz Tiborcz tette le az illetéket még augusztusban.

Eladták a Rátkai Klub városligeti fasori épületét, amelyet a turai Schossberger-kastélyt is megszerző társasághoz kötődő cég vásárolt meg - írja az Átlátszó.

Az oknyomozó portál azt írja, a tulajdoni lap tanúsága szerint az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft. mondhatja magáénak az ingatlant tavaly augusztusa óta. A cégnyilvántartás alapján az az AMX HS Real Estate Management Hungary ügyvezetője Suat Gokhan Karakus, egy török üzletember, de a társaságban részesedése van annak a BDPST Zrt-nek is, amely a turai kastélyt megvásároló TRA Real Estates Kft-nek is tulajdonosa.

Mint ismert, Orbán Viktor veje, Tiborcz István tette le a BDPST Zrt. százezer forintos bejegyzési illetékét a cégbíróságon az ingatlanvásárlások előtt, a turai adás-vételnél pedig Hamar Endre, Tiborcz korábbi üzlettársának ügyvédi irodája működött közre. A TRA Real Estates Kft. és a BDPST Zrt. vezetője, egy bizonyos Tóth Judit szintén Tiborcz István ismerőse.

A Rátkai Klub, vagyis a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége – korábbi nevén Művészeti és Tájékoztatási Szakszervezetek Szövetsége – épületét tavaly augusztus 19-én adták el, de a birtokbaadás február 16-án történt meg. A klub elnöke, Gyimesi László elmondta, az épület nem műemléki védettségű, de a környék az, így az új tulajdonos nem változtathat a villa külső homlokzatán.

A Rátkai Márton Klubot 1955-ben hozta létre a Művészeti Dolgozók szakszervezete és kezdetben színészklubként működött. A klub 1972 és 1985 között a Mikroszkóp Színpad mai Nagymező utcai épületében kapott helyet, majd ezután költöztek át a városligeti fasori villába, ahol 1989-től a klub egyesületi formában működött.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!