szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fél év alatt alig 200 család kérelmét fogadták be.

Erősen kétséges, hogy valaha is lesz több tízezer jelentkező a magáncsődre, mint a kormány és a bankok kalkulálták az új adósmentő intézmény tavaly szeptemberi indulása előtt. A jelenlegi állapot szerint 199 befogadott magáncsőd-kérelem van, és 2 ezren érdeklődnek komolyan – közölte Trócsányi László igazságügyminiszter egy MSZP-s képviselő parlamenti írásbeli kérdésére.

Ennek alapján meglehetősen lassan bővül a magáncsődbe belépők és a jelentkezők száma is. Október végéig 147 személy nyújtott be kérelmet magáncsődeljárásra, és 1756 érdeklődőt regisztráltak.

A miniszter válaszában azt írta, a lakosság még ismerkedik az új szabályozással, összehasonlításokat végez annak érdekében, hogy milyen formában tudná a fizetési nehézségeit kezelni, és ennek időigénye van.

Az indulás előtt még több tízezer jelentkezőre számított a törvényjavaslat felett bábáskodó Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség. A magánszemélyek adósságrendezésére felállított új intézmény egyébként a KDNP egyik nagy projektje, a törvényjavaslatot a párt krémje jegyezte: Semjén Zsolt, Harrach Péter, Hoffmann Rózsa és még egy tucat KDNP-s képviselő.

Aztán szeptember közepéig senkinek nem kellett a magáncsőd. A jelentkezők elmaradása egyáltalán nem meglepő, ugyanis egy kiadós nyomorgást rejt. Szeptemberben sajtóértesülések szerint senki nem kért belépést a programba, és októberben kiderült, hogy az igazságügyi miniszter a jelentkezési határidő kitolásával mentené a programot.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!