szerző:
hvg.hu

Bár rövid távon többen látják optimistán az anyagi helyzetüket, 35 százalék még mindig azzal számol, hogy nem lesz pénze a nyaralásra – állapította meg K&H biztos jövő indexe. Az index -3,7 pontról 2,4 pontra emelkedett 2015 negyedik negyedévében, ennek oka többek között az év végére jellemző pozitív hangulat, illetve a közbiztonság pozitívabb megítélése. A kutatásból kiderül, hogy míg a beázástól, betöréstől és a többi autós által okozott károktól még mindig tartanak, attól, hogy ők magunk okoznának kárt másoknak, már nem félnek annyira a magyarok.

Anyagi helyzet megítélése, közbiztonság alakulása, közlekedési és utazási kockázatok – a biztonságérzettel kapcsolatos várakozásokat méri fel a K&H biztos jövő indexe. Az 500 fő megkérdezésével végzett felmérés alapján készült mutató a negyedik negyedévben 2,4 ponton áll a mínusz 50-tól plusz 50-ig terjedő skálán.

„Három fontos komponens – a jelenlegi anyagi helyzet, a rövid és hosszú távú anyagi biztonság érzékelése – értéke az enyhén semlegesből az enyhén pozitív irányba fordult, ez magyarázza, hogy az index -3,7 pontról 2,4 pontra nőtt” – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője. Ennek egyik oka az év végére jellemző bizakodóbb hangulat, illetve a párizsi terrortámadások miatt a köz- és közlekedésbiztonság megítélésében történt változás. Arról, hogy a változások trendszerűek-e a következő negyedéves lekérdezések döntenek majd.

Javulónak ítélik meg a hazai közbiztonságot
A tavaly novemberi párizsi merényletek, és az európai nagyvárosokat ért terrorfenyegetések hatására az előző negyedévben Nyugat-Európa közbiztonságát sokkal kedvezőbbnek tartották a magyarok. Év végére fordult a kocka: a magyar közbiztonság megítélése javult, míg Nyugat-Európáé romlott. Bár a többség továbbra is pesszimista – 43 százalék szerint egyáltalán nem várható javulás sem 1, sem pedig 5 éves időtávon –, egyre többen bizakodnak. Megduplázódott (11-ről 22 százalékra nőtt) azok aránya, akik úgy vélik, a hazai közbiztonság javul a következő évben, míg 16-ról 25 százalékra emelkedett azoké, akiknek ez a véleménye 5 éves távlatban is. Ezzel szemben Nyugat-Európa esetében 1 éves távlatban 18-ról 16 százalékra, míg 5 éves távlatban 32-ről 19 százalékra esett vissza a bizakodó vélemények aránya.

Nyaralás idén sem nagyon lesz

A bank felméréséből kiderül, hogy bár a jelenlegi anyagi helyzetüket a legtöbben (29 százalék) még mindig csak inkább pozitívnak tartják – 26 százalék pedig inkább negatívnak – nőtt a bizakodók száma. A nagyon pozitív válaszok aránya 17 százalékról 23 százalékra emelkedett, a legoptimistábbak a budapesti 30-asok. A rövid távú anyagi kockázatokat mérlegelve a válaszadók közül legtöbben még mindig azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy nem lesz pénzük nyaralni (bár arányuk 41-ről 35 százalékra csökkent 2015 harmadik negyedévéhez képest).

A gyerekek taníttatásának költsége és az, hogy nem lesz pénz betegség esetére a második helyre szorult. Az egészség elromlását és a munkahely elvesztését egyaránt 26 százalék tartja rövid távon kockázatosnak.

Beázástól, betöréstől, a többi autóstól félnek leginkább

Az ingatlanokkal kapcsolatos kockázatok megítélése nem változott: leginkább a beázást, üvegtörést és a természeti csapásokat tarják a magyarok a legvalószínűbbnek. Ezek után következik sorban a lopás, rablás, míg a másnak anyagi kár vagy sérülés okozása 15, illetve 8 százalékkal a lista végén kullog. Az eddigi enyhe télnek köszönhetően, hogy a természeti csapásoknak is kisebb valószínűséget tulajdonítottak a megkérdezettek a negyedik negyedévben: a három leginkább valószínű természeti csapás továbbra is a hőség, a felhőszakadás és a szárazság.

Az autósok közlekedési kultúrájának javulására a negyedik negyedévben is mindössze 18 százalék számít, a kerékpáros-kultúra megítélése sem javult számottevően. Hasonlóan a baleseti statisztikák javulására sem számítanak igazán, mindössze 22 százalék azoknak az aránya, akik bíznak a javulásban. A magyar autósok leginkább (31 százalék) attól félnek, hogy egy másik autós okoz sérülést a járművükben, míg mindössze 13 százalék számol azzal, hogy ő is okozhat kárt egy másik autósnak. A jármű feltörése 22 százalékkal a második – feltörést nagyon valószínűnek tartók aránya 28 százalékról csökkent erre a szintre –, míg a lopás 20 százalékkal a harmadik helyre szorult.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!