szerző:
Németh András

Orbán Viktor hálás azért, hogy Oroszországgal meg tudtuk hosszabbítani a gázszerződést, és szerinte azt is egyre több ország ismeri fel, hogy nem kellene automatikusan meghosszabbítani az oroszok elleni uniós szankciókat. Putyin azt mondta, beszéltek a magyar cégek részvételéről az orosz focivébé infrastrukturális beruházásaiban.

Magyarország továbbra is az évszázad üzletének tartja a paksi atomerőmű bővítéséről kötött magyar-orosz együttműködési megállapodást. A bírálatok helyett inkább hálásnak kellene lennünk azért, hogy Moszkva hajlandó meghosszabbítani a múlt évszázad hatvanas éveiben született energetikai együttműködést – mondta Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal folytatott moszkvai tárgyalásain. A magyar miniszterelnök és az orosz államfő a paksi bővítés mellett az EU és Moszkva közötti kapcsolatok helyreállításáról, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyalt.

„Jól fejlődnek a magyar-orosz kapcsolatok és ez kész csoda, hiszen nyilvánvalóan kedvezőtlen nemzetközi környezetben kell javítani az együttműködést” – mondta Orbán Viktor, aki szerint az év közepén, amikor az EU-nak ismét döntenie kell arról, mi legyen az Oroszország elleni EU-szankciókkal, lesz esély a büntetőintézkedések eltörlésére. „Ma nem csak az egyes országok között van gazdasági versengés, hanem az is fontos, ki kivel tud regionális együttműködést kötni. Aki többet, az előnyben van. Ha az EU nem képes valamiféle regionális kooperációra Oroszországgal, akkor azzal az EU és Oroszország is veszíteni fog. Minden érv a mellett szól, hogy minél előbb sikerüljön rendezni a viszonyt. Lassú az EU gazdasági növekedése és ezért az unió nem engedheti meg magának azt, hogy ne működjön együtt azokkal, akik dinamizmust adhatnak a fejlődésnek. Egyre többen ismerik fel ezt, és mind több ország véli úgy, a szankciók meghosszabbítása nem lehet automatikus, arról nyílt vitát kell folytatni” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

©

A magyar miniszterelnök szerint a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztése már csak azért is fontos, mert szinte szétszakíthatatlanul összenőtt az orosz energiaexport és a magyar ipar. „Az orosz energiahordozók nélkül a magyar ipar működésképtelen lenne” – mondta, majd hozzátette, a nemzetközi kapcsolatokban is megkerülhetetlen Oroszország nem ellensége, hanem fontos partnere Magyarországnak.

Putyin és Orbán egyformán értékelte az európai menekültválságot, Putyin szerint a menekültáradatot csak úgy lehet megállítani, ha rendezik a válságba került közel-keleti és észak-afrikai országok válságát, és a világ országai folytatják a terrorizmus elleni harcot. Orbán úgy vélte, egyre több európai ország ismeri fel, hogy az eddigi európai migránspolitika kudarcot vallott. „A modern politika természetrajza, hogy a kisebbségből többség lesz, ellenzékből pedig kormányerő. Nem adjuk fel a reményt, bár a legfontosabb kérdésekben még kevesebben osztják az álláspontunkat, de az események egyre többeket tesznek megértővé” – magyarázta.

Orbán szerint a magyar álláspont az, hogy Európának rossz az, ha ellenőrizetlenül érkeznek százezrek a kontinensre. „Ez biztonsági fenyegetést is jelent” – magyarázta, majd hozzátette: míg sokan úgy vélik, a nemzeti és vallási identitás már túlhaladott Európában, s akik ennek ellenkezőjét vallják, azok a sötét középkort képviselik, Magyarország változatlanul őrzendőnek tartja a nemzeti önazonosságot. Orbán közölte, a csütörtökön kezdődő EU-csúcson a mellett áll ki, hogy a szerződéseket be kell tartani, azaz meg kell védeni a schengeni övezet külső határait, Brüsszelnek pedig nincs joga rákényszeríteni a tagországokra az általuk nem akart migránsok befogadását.

A sajtótájékoztatón Putyin megerősítette, Moszkva szívesen veszi, ha magyar cégek is részt vesznek a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnoksághoz szükséges infrastruktúra kialakításában. „Erről is beszéltünk. Korábban két magyar vállalat jelentkezett, ebből az egyik visszavonta az ajánlatát. Most zajlik az előkészítés, de mások is részt vehetnek ezekben a munkában. Megkötött megállapodásokat nem mondunk fel, de van még elég dolog, és aki kész piaci alapon részt venni a fejlesztésben, azt örömmel fogadjuk” – mondta Putyin.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!