szerző:
hvg.hu

Az utóbbi egy évben alábbhagyott a lendület, de nincs vége a terjeszkedésnek.

A Figyelő többek között arról ír a héten, hogy az állam az elmúlt években összesen 1500 milliárd forintot költött arra, hogy különböző cégeket felvásároljon, vagy részesedést szerezzen bennük. A lap emlékeztet arra, hogy Lázár János múlt heti hódmezővásárhelyi lakossági fórumán az energetika (gáz, áram, távfűtés) mellett az ivó- és szennyvízszolgáltatást, a hulladékkezelést, valamint a közétkeztetést sorolta abba a körbe, amelynél az a kormány célja, hogy a szolgáltatásokat az állam biztosítsa, nonprofit jelleggel. Ha ezeken a területeken magáncég akar működni, tudomásul kell vennie, hogy a lakosság kiszolgálásán nem termelhet nyereséget – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az állami közműholding azonban lekéste saját tervezett árampiaci rajtját, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) az eredeti elképzelések szerint idén januárban kezdte volna meg a tevékenységét a villamosenergia-szektorban. A késlekedésre ágazati körökből több lehetséges magyarázatot is hallott a lap, az egyik szerint a kormányzati szándék hiányzik az ENKSZ erősítéséhez. Most e nélkül is van elég komoly téma a kabinet asztalán, és nem szeretnék, ha a rezsisztori újabb sikereit elnyomná a médiazaj. Lázár felsorolásában egyébként a közétkeztetés az igazi meglepetés, korábban nem volt szó róla ebben az összefüggésben. Ez egy évi legalább 300 milliárd forintos forgalmat produkáló piac, s valószínűleg nemigen jön szóba klasszikus állami vásárlás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!