szerző:
MTI

Az S&P rontott Omán, Bahrein és Kazahsztán adósi besorolásán.

A Standard & Poor's rontott Omán, Bahrein és Kazahsztán adósi besorolásán, mert jelentősen csökkent az olajár, amitől mindhárom ország gazdasága alapvetően függ. Bahrein államadós-besorolását két fokozattal bóvliszintre, "BBB mínuszról" "BB"-re gyengítette a hitelminősítő.

Omán osztályzata is két fokozattal gyengült a hitelminősítőnél, "BBB pluszról" "BBB mínuszra" stabil kilátással. A kazah minősítés egy fokozattal "BBB"-ről "BBB mínuszra" süllyedt, de negatív kilátással  ami így épphogy befektetési szintnek felel meg. Kazahsztán adósi minősítését olyan tényezők is gyengítették, mint az infláció és a bankszektor stabilitásával kapcsolatos aggodalom.

A Standard & Poor's korábban leminősítette Szaúd-Arábia – a világ legnagyobb nyersolajtermelője – államadós-osztályzatát is, elsősorban arra a hivatkozva, hogy az alacsony olajárak markáns és tartós hatást gyakorolnak a szaúdi költségvetési és reálgazdasági mutatókra. A hitelminősítő két fokozattal "A plusz" negatívról "A mínusz" stabilra gyengítette az olajtermelő adósi minősítését.