szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Isten pénzét is elszórná a kormány az M1-es és M7-es háromsávossá tételére, új Duna-hídra, Orbánt nem tudta kimosni a minisztérium, csak hadováltak, Orbán nagyon hálás Putyinnak, ócóbb lett a csirke, de budai panellakással óriásit lehetett kaszálni, önnel pedig meg akarják szerettetni a magyar adóhivatalt. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A Népszavában megjelent fizetett hirdetésben ekézte Orbán Viktor kormányfőt egy Németországban élő magyar származású cégvezető. A vállalkozó szerint „hamis információterjesztés, szándékos félrevezetés és népmanipuláció” az a kormányzati kampányszlogen, hogy Magyarországon jobban teljesít, illetve a magyar reformok működnek. „Ez bűncselekmény!” – olvasható a hirdetésben. Körmendi Stefan szerint „sok mindent meg lehet egy embernek bocsátani, de azt nem, hogy a saját népét haszonszerzés, hatalommegőrzés céljából manipulálja, folyamatosan hamis információval tömje és szándékosan félrevezesse”. A hvg.hu bár kereste a feldúlt vállalkozót, az nem jelentkezett - ellenben egyik volt alkalmazottjával sikerült beszélnünk. Ő elmondta, hogy talán az állhat az indulatos hirdetés mögött, a cégvezető megelégelhette a magyar szervek akadékoskodását egy nagyberuházása kapcsán. A magyarországi üzlete amúgy sem megy túl jól.

Igaza van az Orbánra kiakadó vállalkozónak?

Tudják, mi volt a tuti befektetés tavaly? Az inflációt bőven megfejelő magyar állampapír? Ugyan! Az évi 10 százalékos hozamot produkáló lakástakarékpénztár? Á, dehogy. A budai panellakás! Egy év alatt 41 százalékkal drágultak átlagosan az ilyen ingatlanok, 35 nap alatt el is lehetett adni azokat, úgy, hogy a vevők nem is tudtak alkudni.

Mi lesz idén a nyerő?

A sertés tőkehús áfakulcsa év elején csökkent 27-ről 5 százalékra, a baromfié nem. Mégis, a csirkehús is olcsóbb lett. Hogy miért? Mert csökken irántuk a kereslet, muszáj valahogyan megtartani a vásárlókat.

Mi legyen még olcsóbb?

 

Egyetlen ábra megmutatja, mire lehet elég a 10+10 milliós csok. Nem sokra, csak a világos mezőben látható településekre.
©

Elkezdődött a 2024-es budapesti olimpia pályázatának konkrét előkészítése, a kormány elrendelte, hogy tervezzék meg azt a hét közlekedési nagyberuházást, amelyek elengedhetetlenek a világeseményhez. A csomagban, amely az előzetes számítások szerint legalább 430 milliárd forintot emésztene fel, van számos grandiózus elképzelés, például új híd a Dunán, az M1-es és az M7-es autópálya háromsávossá tétele, a dél-pesti HÉV vonalak átépítése, a vasúti S-Bahn koncepció megvalósítása, és a kisföldalatti meghosszabbítása illetve felújítása is. Új elem, hogy a csepeli HÉV-ből villamos lenne, és a ráckevei HÉV-vel együtt a 2-es villamos déli meghosszabbításaként épülne újjá. Ez azt jelenti, hogy az évtizedek óta mindig is tervezett (észak-déli) 5-ös metró tervét a kormány feláldozta az olimpia oltárán. A 2024-es álmok valóra válása csak úgy lehetséges, ha ezekre a projektekre a tervezettnél sokkal előbb költi el a város és az ország a rá szánt százmilliárdokat, vagyis előre kell hozni a beruházásokat.

A fejlesztések fő forrása - természetesen - az Európai Unió lenne. Látszik, hogy a kabinet nem szívbajos, amikor a sokat szidott uniótól kell pénzt kérnie, a héten is benyújtott egy körülbelül 450 milliárd forintra tehető, közlekedésfejlesztési “bevásárlólistát” Brüsszelnek.

Mi lehetne a tuti fejlesztés, amivel elhozhatnánk az olimpiai rendezés jogát?

Varga Mihály csütörtökön azzal állt elő, hogy a kormány az adóeljárás radikális egyszerűsítésén dolgozik. Ez a tettek nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy “az adóhivatal működését új elvek mentén szervezik át”, mely "képes arra, hogy tevőlegesen segítse a magyar gazdaság fejlődését". A gazdasági miniszter adócsökkentésről nem, az adózás adminisztrációs terheinek csökkentéséről viszont beszélt. Varga célként a „svéd modell” elérését tűzte ki, ami azt jelentené, hogy a NAV a közigazgatási szervek népszerűségi listájának élére kerülne.

Elhiszi, hogy Magyarországon az adóhivatal lehet majd a legnépszerűbb?

Orbán Viktor egy gyáravatón azt mondta, csaknem 5 ezer vállakozás van Magyarországon, amely megfelelő exportteljesítményre képes ahhoz, hogy később naggyá váljon. A kormányfő úgy látja, ilyen cégből 12 ezer szükséges a magyar gazdaság tartós sikeréhez. Megkérdeztük a külgazdasági minisztériumot, hogy honnan vehette a kormányfő ezeket a számokat, de a tárca nem tudott felmutatni egyetlen tanulmányt sem, amely alátámasztotta volna a beszédet. Propagandaszöveget és nem releváns KSH-adatokat kaptunk, a minisztérium személyiségi jogok és adatvédelmi okok mögé bújt.

Honnan származhatnak ezek a számok?

Orbán Viktor megint összeölelkezett Vlagyimir Putyinnal. Sok minden nem történt a moszkvai trécselésen, 2019-ig meghosszabbították a gázszállítási szerződést, Orbán nagyon hálás Putyinnak, és még mindig az évszázad üzletének tartja a paksi atomerőmű új blokkjának építését.

Milyen bizniszt kéne még nyélbe ütni az oroszokkal?

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!