szerző:
hvg.hu

Egy külön cég intézi a Szépművészeti termeinek kiadását, ebben felügyelőbizottsági tag Habony Árpád volt üzleti partnere. A céget az ÁSZ és a minisztérium sem ellenőrzi, de a kormány egyébként többször is milliókat fizetett a Szépművészetinek terembérletért.

A Szépművészeti Múzeum nem maga adja ki a helyiségeit, erre külön céget hoztak létre még évekkel ezelőtt Kultúra 2008 Nonprofit Kft. néven – írja a 444.hu azzal kapcsolatban, hogy a héten kiderült, Habony Árpádnak nem kellett fizetnie azért, hogy a Szépművészeti Múzeumban tarthassa az esküvőjét.

A lap hozzáteszi, a cég megalakításával a tevékenység kikerül az államháztartási törvény hatálya alól, a Kultúra 2008 Nkft. pénzköltését így ugyanis nem ellenőrzi az Állami Számvevőszék, sőt a fenntartó minisztérium, az Emmi sem, csak a tulajdonosa, a Szépművészeti Múzeum Pártoló Alapítvány. Ennek az alapítványnak az elnöke Baán László, de tagja az építész Cselovszki Zoltán is, aki már a kétezres évek elején is együttműködött Habony Árpáddal és Baán Lászlóval az örökségvédelmi koncepció kidolgozásán.

A Kultúra 2008 Nkft. adja ki a MúzeumCafé nevű lapot és üzemelteti a múzeum boltját és webshopját is, 2014-ben már több mint félmilliárd forint bevétele volt a cégnek. A Kultúra 2008 Nkft. felügyelőbizottsági tagja Rostás Zoltán, aki benne volt a 2008 előtt, Habony esküvőjének idején hasonló feladatokat ellátó Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht. felügyelőbizottságában is, a két cég vezetői és felügyelőbizottsága megegyezik egymással.

Rostás jelenleg többek között a Városligeti Ingatlanfejlesztő stratégiai igazgatója és a BKK igazgatósági tagja is, de 2003 és 2012 között tulajdonosa volt két, azóta felszámolt cégnek, a CCC + Bogner Kft.-nek és a Museumsystems Kft.-nek is, melyek ügyvezetője és tulajdonosa előtte 2003-ig éppen Habony Árpád volt. Habony tehát igen szoros üzleti kapcsolatban volt a Szépművészeti helyiségeinek kiadását intéző cég ellenőrzéséért felelős Rostással – vonja le a következtetést a 444.hu.

A lap megtudta azt is, hogy Habony cége, a CCC + Bogner egyébként 2002-ben alvállalkozóként részt vett az akkori olimpiai megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében, maga Habony pedig egy konferencián úgy nyilatkozott, hogy "a templom és az iskola mellett a sportpálya a közösségformálás legfontosabb színtere".

A kormány egyébként – Habonnyal ellentétben – többször is fizetett a cégeknek a Szépművészeti terembérletéért az utóbbi években: a Miniszterelnökség 2011-ben 2,3 millió, 2013-ban pedig 4,5 millió forintért bérelt termeket, a Külügyminisztérium 2011-ben 10,8 milliós forintos keretmegállapodást kötött az EU-elnökséghez kapcsolódó rendezvények tartására, az Emmi pedig 2014-ben 350 ezer forintot fizetett egy díjátadó ottani megtartására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!