szerző:
hvg.hu

Három év alatt 1,6 milliárd forint értékben adott el Kínából és Indiából importált potencianövelőket és fogyasztószereket a volt békéscsabai önkormányzati képviselő által felépített bűnszövetkezet. A hamis és illegális szereket több mint hetven országban terítették. V. Viktort nem jogerősen fegyházbüntetésre és 165 milliós vagyonelkobzásra ítélték. A Pfizernek és a Bayer Hungáriának is vannak igényei a vádlottakkal szemben.

Illegális kereskedelmen érték V. Vikor volt fideszes békéscsabai képviselőt, és ezért a Gyulai Törvényszék első fokon hétéves fegyházbüntetésre ítélte pénteken. 165 millió forintos vagyonelkobzást is elrendeltek ellene. V. Viktor a jogi és ügyrendi bizottság elnöke volt Békéscsabán.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

V. Viktor Kínából és Indiából behozott hamis potencianövelőt és testsúlycsökkentőt adott el olyan eredményesen, hogy a vádirat szerint végül 1,6 milliárd forint értékű illegális portékán adott túl - írta a Nol pénteken. Összesen 1,2 millió darab hamis és illegális készítményt adtak el.

A vádlott 2009-ben hozta létre a feleségét, rokonait és ismerőseit magába foglaló bűnszervezetet, ekkor még a Fidesz önkormányzati képviselője és helyi bizottsági elnök volt Békéscsabán. Egészen 2012 áprilisig importálták nagykereskedelmi mennyiségben a gyógyszerkészítményeket, amíg le nem buktak. A behozott szerek összetétele nem felelt meg sem a hamisítatlan gyógyszerekre vonatkozó engedélyben szereplő, sem pedig a hamis gyógyszerek csomagolásán szereplő összetételnek.

A gyógyszereket Kínából és Indiából több településre küldték: Szegedre, Hódmezővásárhelyere, Gyulára, Székkutasra, Békésre, Sarkadra. A szerek postafiókokba érkeztek, hogy minél kevésbé tűnjön fel az illegális üzlet. A csomagokat a vádlottak felvették, átcsomagolták, majd az interneten továbbértékesítették.

A vevők lengyelországi és ciprusi bankszámlára utalták a vételárat, a vádlottak onnan fizették az indiai és kínai beszállítókat is. Nemcsak Magyarországon, hetven más országban is árulták a hamis gyógyszereket.

Több gyógyszergyár, így például a Pfizer és a Bayer Hungária összesen 700 millió forintos polgárjogi igényt támaszt a vádlottakkal szemben.

V. Viktor feleségét hat év börtönre és 57 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték. A házaspárt bilincsben vitték el a bíróságról, korábban már egy évet töltöttek előzetesben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!