szerző:
hvg.hu

Az autószerelő műhelyek és a használtautó kereskedők is a célkeresztben vannak.

Idén is előre jelzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy melyik területekre fog koncentrálni. A hatóság három nagy területet jelölt meg 2016-ra, egyrészt az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) célzottan ellenőrizni fogja a fuvarozókat, másrészt a közösségi szolgáltatásokra (sharing economy) helyezi a hangsúlyt, és fókuszban maradnak az internetes kereskedők is.

Az EKÁER bevezetése óta a NAV munkatársai 65 ezer esetben végeztek közúti ellenőrzést, melyből 43 ezer EKÁER számhoz kapcsolódott. Az adóellenőrzések 69 százaléka zárult megállapítással. Az adóhatóság úgy fogalmaz, hogy a sharing economy (közösségi étkezés, személyszállítás, szálláshely-nyújtás) „terjedésének hatására a NAV is kiemelten figyeli a gazdaság ezen területét”. Ez jelenleg konkrétan az Uber, az Airbnb és a Yummber, illetve a hozzájuk hasonlóan működő szolgáltatókat jelenti.

©

A NAV az irányelvek szerint a társasági adó területén az indokolatlanul elszámolt költségekre, ráfordításokra, az adóalap módosító tételek jogszerűségére, valamint a kapcsolt vállalkozások közötti költség, ráfordítás elszámolására és a transzferár képzés gyakorlatának ellenőrzésére összpontosít. Idén az egyéni vállalkozók közül a folyamatosan és tartósan veszteségesen működők és a bevallási kötelezettségüket nem teljesítők számíthatnak fokozott ellenőrzésre. Az egyéni vállalkozók 2014. évi személyijövedelemadó-bevallásának adatai szerint a bevallók mintegy 29 százaléka működik veszteségesen.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a mezőgazdaság, az építőipar szereplői, de a használtgépjármű-, gépjármű-alkatrész kereskedők, javítók is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!