szerző:
hvg.hu

Megállíthatatlannak tűnik az egyérintéses fizetés térhódítása – 2015-ben egymilliárdnál is többször használták Európában az érintőkártyás fizetés, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 150 százalékkal nőtt az ilyen Mastercard és Maestro fizetések száma.

Az egymilliárdot is meghaladta az egyérintéses fizetési tranzakciók száma Európában 2015-ben, ami 150 százalékos növekedést jelent a 2014. évi összes tranzakcióhoz képest – derült ki a MasterCard frissen publikált adataiból. A gyors és kényelmes fizetés népszerűsége Magyarországon az európai átlagot is túlszárnyalta: a kártyabirtokosok tavaly 183 százalékkal több egyérintéses tranzakciót hajtottak végre itthon, mint az azt megelőző évben. Sőt, az utolsó negyedévben a hazai bolti kártyás vásárlásoknak már 40 százaléka bonyolódott így – míg Európában ez a mutató csak 13 százalékot mutatott.

A MasterCard adatai szerint bankkártyából, fizetőképes mobiltelefonból és egyéb eszközből a kontinensen 121 százalékkal van több, mint tavaly – Magyarországon ez a mutató 81 százalékos növekedést mutatott. Hazánkban az egyérintéses kártyákkal indított tranzakciók átlagos összege mintegy 4.200 forint volt (15,03 dollár) az utolsó negyedévében, ami nagyságrendileg megfelel a 15,34 dolláros európai átlagnak.

Csak Európában több mint tíz olyan ország van, ahol a forgalomban lévő egyérintéses kártyák száma meghaladja az ötmilliót. Az ilyen kártyákat fizetőeszközként már a világ 74 országában fogadják el – a közelmúltban került fel e "térképre" Észtország és Izland is.

“Európában a napi költések mintegy 48 százaléka 25 euró alatti, vagyis jellemzően az egyérintéses fizetés értékhatárába tartozik. (A legtöbb országban 25 euró fölött is lehet egy érintéssel fizetni, csak meg kell adni a PIN kódot). Hollandiában és az Egyesült Királyságban még magasabb ez az arány, 55 és 59 százalék a kisösszegű költések részesedése. Mindez azt mutatja, hogy a kereskedők számára ideális a környezet az egyérintéses technológia előnyeinek kiaknázására” – magyarázta Javier Perez, a Mastercard Europe elnöke.

A Közép- és Kelet-Európában megfigyelhető növekedés a technológia népszerűségét bizonyítja: Csehországban a bolti tranzakciók 77 százaléka volt egyérintéses 2015 negyedik negyedévében, Lengyelországban 55 százalék volt ez az arány, Magyarországon tíz tranzakcióból 4 volt ilyen, míg Szlovákiában 38 százalékos az egyérintéses használata.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!