szerző:
hvg.hu

Idén a munkaadó nem emelné érdemben a pécsi buszsofőrök bérét, ők azonban ezt nem fogadják el, sőt, éhségsztrájkolni is hajlandóak – írja a Dunántúli Napló.

Hofekker Ferenc, a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke szerint a sofőrök tavaly sem kaptak béremelést, és a vezetőség idén is gyakorlatilag nulla forint pluszt adna: két százalékot ajánlottak, üzemanyag-térítésben fizetve.

Jövő héten folytatják a bértárgyalást. A szakszervezeti elnök a lapnak azt mondta: a kétszázalékos, üzemanyag-térítéses ajánlatot nem fogadják el. Konkrét százalékot ugyanakkor nem határoztak meg, tisztes bérrendezést szeretnének – tette hozzá.

A Tüke Busznál körülbelül háromszázötven sofőr dolgozik, és nagyjából háromszázhúszan aláírták azt, hogy hajlandók sztrájkolni, több mint száznyolcvanan pedig azt is, hogy éhségsztrájkra is készek. Utóbbival kapcsolatban Hofekker Ferenc jelezte: ezt csakis úgy teszik, hogy nem fogják veszélyeztetni az utasok életét.

A Tüke Busz vezetői a lapnak úgy reagáltak: készen állnak a bértárgyalások folytatására, de csak olyan béremelést tudnak biztosítani a buszsofőröknek, amelynek forrásigénye nem csökkenti a szolgáltatások minőségét, és nem válik az utasok kárára.

Arra vonatkozóan, hogy mit gondolnak arról, hogy tízből kilenc sofőr sztrájkolna, öt pedig éhségsztrájkolna, úgy válaszoltak, hogy nekik nincs a birtokukban erre vonatkozó hiteles adat, illetve dokumentum.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!