szerző:
hvg.hu

Aláírtak egy bérajánlást, amiben nincs konkrét szám.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy megszületett az egyezség a 2016-os bérajánlásról. Az eredmény konkrétan az, hogy nincs eredmény, hiszen amint azt az NGM közleménye is tartalmazza, az aláírók „támpontul szolgáló számszerű bérajánlást 2016-ra nem fogalmaztak meg”.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá a megállapodást, e nélkül pedig nincs meg a paktum. Ami helyette van, az egy különalku, amelybe a munkaadók mellett két neves szakszervezet ment bele.

A kormány a tárgyalások során nem hajlott arra, hogy az idei béremelést érdemi járulékcsökkentéssel támogassa meg (a személyi jövedelamadó ugyan 1 százalékkal csökkent, de ez kevés), így minden várható béremelést a munkaadóknak kell finanszírozniuk. A munkaadói oldal érzékeli, hogy a dolgozók megtartása érdekében emelni kell a béreket, egyrészt erre szorítja a cégeket a minimálbér emelése (amelynek következtében kisebb lett a különbség a nettó 120-130 ezres bérkategóriához képest), másrészt a munkavállalók kivándorlási hajlandósága is.

A konkrét bérajánlás (vagyis a bérek emelésének várható mértéke) jelenleg a munkavállalók érdeke igazán, a másik két oldalnak viszont kevésbé fontos, ezért nem tartalmaz az alku idén konkrét számot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!