szerző:
MTI

Nagy a munkaerőhiány a szakmában, jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon – írta a Népszabadság.

"A legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van" – közölte a Népszabadság szerint Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke. A második helyen a vagyonőrök állnak.

©

A takarítás 2004 óta szakma Magyarországon. Több mint tízezer, az OKJ-s képzést sikeresen elvégzett takarítót tartanak nyilván. A munkaerőhiány egyik oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, ahonnan drága és nehéz bejutni a városi munkahelyekre.

"Tapasztalataink szerint főleg a nagyobb vállalatok csábítanak el sok takarítót, de korántsem csak a multik" – mondta a lapnak Paár Zoltán. Hozzátette, jóval többet kereshetnek ugyanis a gyártósoron nyolc óra alatt, mint takarítással, így aki kész és képes váltani, jelentkezik.

Mint mondta, sok képzett takarító vállal külföldön munkát. Több a pénz, nagyobb a megbecsültség – itthon épp ellenkezőleg, leépítéskor a takarítók az első között vannak, aztán jönnek a vagyonőrök, a recepciósok és a többiek.

Bár az is tény Paár Zoltán szerint, hogy sok intézmény ma már épp azért nem vesz fel takarítókat, mert az intézmények tisztán tartása közfoglalkoztatottakkal olcsóbban megoldható. Az ország második legnagyobb közfoglalkoztatójának 4080 közfoglalkoztatottja közül több mint 600 dolgozik takarítóként – hívta fel a figyelmet szövetség elnöke.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!