szerző:
hvg.hu

Ma véget vethet az állami étkezési utalványok monopóliumának az Európai Bíróság – írta a Világgazdaság.

Ma dönt az Európai Bíróság a magyar cafeteria-rendszerről, egészen pontosan arról, hogy indokoltan korlátozta-e a magyar kormány a letelepedés és a vállalkozás szabadságát, amikor 2012 elején átalakította az adókedvezményeket – közölte a VG.

©

Az előzetes főtanácsnoki vélemény szerint a kabinet az Erzsébet-utalványok monopolizálásával megsértette az uniós jogot, hiszen indokolatlanul juttatta előnyhöz az ezeket forgalmazó állami társaságot.

A kormányzatnak azt az érvét, hogy minderre a szociális üdültetés rendszerének kialakítása és finanszírozása miatt volt szükség, Yves Bot főtanácsnok azzal hárította el, hogy egyrészt elválik az utalványforgalmazás mint gazdasági tevékenység az ebből származó haszon felhasználásától. Másrészt szerinte Magyarországnak bizonyítania kellene, hogy a szociális ellátórendszert súlyos kár érné, ha nem így finanszíroznák – idézte fel a lap.

Noha az előzetes vélemény nem kötelező jellegű a bíróságra nézve, általában az ítélet nem sokban szokott különbözni tőle. Ez alapján valószínűleg vissza kell majd engedni a kedvezményes étkezési jegyek piacára az onnan 2012-ben tulajdonképpen kiebrudalt francia cégeket, miközben az sem elképzelhetetlen, hogy ezek még kártérítést is követelhetnek majd.

A SZÉP-kártya esetében az előzetes vélemény értelmében kisebb változásokra lesz szükség, a rendszer tulajdonképpen a mai formájában élhet tovább.

A tét egyébként óriási, hiszen immár a két legnépszerűbb juttatásról van szó – tette hozzá a beszámoló. Amikor a rendszert átalakították, a francia cégek vezették a piacot – ma már a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt alkalmazzák a cégek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!