szerző:
hvg.hu

Átlagosan 3 százalékkal emelkedik azon vasutas dolgozók alapbére, akiknek nem több az alapfizetése havi 350 ezer forintnál. Emellett némi önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést is kapnak – közölte a vasúttársaság kedden délután. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a hvg.hu-nak megerősítette, hogy megvan a bérmegállapodás, és nem lesz sztrájk.

A bértárgyaláson a vasutas szakszervezetek többsége elfogadta és aláírta a MÁV-csoport  ajánlatát. A vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jei visszamenőleges hatállyal azon munkavállalók körében, akiknek alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot – olvasható a MÁV közleményében.

A MÁV-csoport az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezőknek az alapbér további fél százalékát (így már összesen 2,5 százalékát) kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is ad – tették hozzá.

A MÁV Zrt. a konszolidált leányvállalatainál, így a MÁV-STARTNÁL, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt-nél, a MÁV FKG Kft.-nél, a Záhony-Port Zrt.-nél, a MÁV KFV Kft.-nél és a MÁV Vagon Kft.-nél is biztosítja a bérfejlesztést. A januárig visszamenőleg érvényes pluszpénzt a februári bérekkel együtt utalják.

Azt ígérik: ha lesz rá pénz, tavalyhoz hasonlóan év végén javaslatot tesz egyszeri kifizetésre a MÁV.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a hvg.hu-nak megerősítette, hogy megvan a megállapodás, azt elfogadta a három meghatározó vasutas szakszervezet, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás és a  Vasutasok Szakszervezete is.

A megegyezést Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkár közreműködésével ütötték nyélbe. A megállapodás értelemszerűen azt jelenti, hogy a szakszervezetek véget vetnek a sztrájkkészültségnek. Kiss László egyetlen érdekképviseletet említett, amely nem fogadta el az alkut: ez az MTSZSZ, azaz a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!