szerző:
MTI

Februárban már a harmadik hónapja csökkent és több mint egy éve a legalacsonyabb szintet érte el a müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe.

Az üzleti hangulatindex februárban 105,7 pontra, 2014 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a januári 107,3 pontról, és kevesebb lett az elemzők által jelzett 106,7 pontnál is – közölte az ifo.

Az index aktuális üzleti kondíciókat számszerűsítő eleme azonban 112,9 pontra emelkedett februárban a januári 112,5 pontról, meghaladva a 112,0 pontos várakozásokat.

Az összesített hangulatindexnek a felmérésbe bevont gazdasági szereplők hat hónapra előretekintő várakozásait tükröző eleme a vártnál nagyobb mértékben 98,8 pontra esett a januári 102,3 pontról. Elemzők 101,6 pontot jeleztek előre februárra.

Az üzleti hangulatindex egy évvel ezelőtt, 2015 februárjában 106,8 pont, az aktuális üzleti kondíciók mutatója 111,3 pont, a várakozásokat számszerűsítő mutató pedig 102,4 pont volt.

Az idén februárban a feldolgozóipari hangulatindex esett a legnagyobb mértékben Németországban, 3,4 pontra a januári 8,1 pontról, míg a szolgáltatóipari 27,2 pontra 28,1 pontról. A szolgáltatóiparban az aktuális helyzetről alkotott vélemény 39,1 pontra javult 37,5 pontról, a kilátások megítélése azonban romlott, a februári pontszám 16,0-ra csökkent a januári 19,2-ről.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) havi rendszerességgel végzi el hangulati felmérését mintegy hétezer németországi gazdasági szereplő körében.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!