szerző:
MTI

Öt hónap után véget ért az üzemanyag jegyre adagolása Nepálban. Hogy a blokád feloldása mennyire fenntartható, az meg majd kiderül.

Nepálban kedden öt hónap után véget ért az üzemanyag jegyre adagolása, miután az indiai–nepáli határon tüntetőket a katmandui kormány meggyőzte, hogy hagyjanak fel az útvonal blokádjával, s így lehetővé vált az üzemanyagok és más áruk bejutása a himalájai országba.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a nap folyamán számos katmandui lakos állt sorba a benzinkutaknál, hogy feltankolhassa járművét. A buszokra várakozó utasok pedig kivárták, hogy a teli tömegközlekedési járművek elhajtsanak mellettük, és egy másik buszon ülőhelyhez jussanak. A jegyrendszer idején a lakosok még a buszok tetejére is felmásztak, attól tartva, hogy az lehetett aznap az egyetlen járat.

©

"Ez a legjobb hír, amit az idén hallottam" – mondta egy nepáli taxis, aki hónapok óta a feketepiacon kényszerült megvenni a drága üzemanyagot. Az általános megkönnyebbülés közepette számosan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a hatóságok képesek lesznek-e fenntartani az ország ellátását. A kormánynak ugyanis még nem sikerült rendeznie a tüntetőkkel kialakult megoldatlan helyzetet, akik bármikor újra lezárhatják a létfontosságú útvonalat Nepál és India között.

A nepáli–indiai határon szeptember óta csak minimális mennyiségű áru jutott át. A de facto blokád egy dél-nepáli etnikai kisebbség, a madhesiek tüntetéseivel kezdődött, akik arra hivatkozva kezdtek megmozdulásokba a két ország határvidékén, hogy a szeptember 20-án elfogadott új nepáli alkotmány hátrányosan érinti őket. A világ 20 legszegényebb országa közé tartozó Nepál India és Kína között fekszik, importjának kétharmada Indiából érkezik. Kínába mindössze egyetlen közút vezet, amely azonban jelenleg csak korlátozottan használható a tavaly áprilisi pusztító földrengés miatt.