szerző:
MTI

Öt hónap után véget ért az üzemanyag jegyre adagolása Nepálban. Hogy a blokád feloldása mennyire fenntartható, az meg majd kiderül.

Nepálban kedden öt hónap után véget ért az üzemanyag jegyre adagolása, miután az indiai–nepáli határon tüntetőket a katmandui kormány meggyőzte, hogy hagyjanak fel az útvonal blokádjával, s így lehetővé vált az üzemanyagok és más áruk bejutása a himalájai országba.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a nap folyamán számos katmandui lakos állt sorba a benzinkutaknál, hogy feltankolhassa járművét. A buszokra várakozó utasok pedig kivárták, hogy a teli tömegközlekedési járművek elhajtsanak mellettük, és egy másik buszon ülőhelyhez jussanak. A jegyrendszer idején a lakosok még a buszok tetejére is felmásztak, attól tartva, hogy az lehetett aznap az egyetlen járat.

©

"Ez a legjobb hír, amit az idén hallottam" – mondta egy nepáli taxis, aki hónapok óta a feketepiacon kényszerült megvenni a drága üzemanyagot. Az általános megkönnyebbülés közepette számosan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a hatóságok képesek lesznek-e fenntartani az ország ellátását. A kormánynak ugyanis még nem sikerült rendeznie a tüntetőkkel kialakult megoldatlan helyzetet, akik bármikor újra lezárhatják a létfontosságú útvonalat Nepál és India között.

A nepáli–indiai határon szeptember óta csak minimális mennyiségű áru jutott át. A de facto blokád egy dél-nepáli etnikai kisebbség, a madhesiek tüntetéseivel kezdődött, akik arra hivatkozva kezdtek megmozdulásokba a két ország határvidékén, hogy a szeptember 20-án elfogadott új nepáli alkotmány hátrányosan érinti őket. A világ 20 legszegényebb országa közé tartozó Nepál India és Kína között fekszik, importjának kétharmada Indiából érkezik. Kínába mindössze egyetlen közút vezet, amely azonban jelenleg csak korlátozottan használható a tavaly áprilisi pusztító földrengés miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!