szerző:
MTI

Hiába érvelt a Transparency International Magyarország, hogy a postatörvény tervezett változtatása azzal járna, hogy az állami cég eltitkolhatná a gazdálkodását, a kormánypárti többségű testület azt fogadta el, hogy a módosítás mindenképpen indokolt. A szocialisták bejelentették: négy pert indítottak ezzel összefüggésben.

A Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén támogatta a postatörvény módosításának részletes vitájában Bánki Erik fideszes képviselő  javaslatát, hogy az egyetemes postai szolgáltatáson kívüli adatokra vonatkozzon a kiadás korlátozása.

Bánki Erik, a bizottság elnöke elmondta: az egyetemes szolgáltatásnál, amelynél közpénzről, állami támogatásról lehet beszélni, nyitva maradna az adatszolgáltatás lehetősége, a korlátozás a liberalizált piacon nyújtott szolgáltatás körére vonatkozna.

©

Az ülésen Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a postatörvény módosítása mindenképpen indokolt, az adatvédelmi hatósággal egyeztettek, és megállapították, a bírói gyakorlat nem egységes az üzleti titok kérdésében.
A helyettes államtitkár méltánylandó és megfontolásra érdemesnek nevezte Péterfalvi Attila,  a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének az  egyeztetésen elhangzott javaslatát arról, hogy készüljön törvényjavaslat, amely keretjelleggel szabályozza az állami cégeknél az üzleti titkok kiadásának lehetőségét, ott ahol piaci tevékenységet folytatnak. A közeljövőben az Igazságügyi Minisztérium és az adatvédelmi hatóság bevonásával egyeztetés indul a témában, a döntést a kormány hozza meg – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A bizottsági ülésen Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője megismételte, azt kérik, hogy a képviselők ne szavazzák meg a postatörvény módosítását, mert közpénzről van szó, a posta eltitkolhatná a gazdálkodását, és folyamatban lévő adatkérésre is vonatkozna a jogszabály.

Tóth Bertalan szocialista képviselő a vitában elmondta, a postatörvény módosítása a céghez köthető magántársaságok érdekeit védi, egyénre szabott jogszabályról van szó. Volner János, a Jobbik képviselője szerint a kormány egyre nagyobb mértékben kivonja az állami cégeket az ellenőrzés lehetősége alól.
Az ülést követő sajtótájékoztatón a szocialista politikus hangsúlyozta, négy pert indított a posta által kötött szerződések megismerésére, márciusban lennének a tárgyalások, az adatkiadásra vonatkozó tiltás a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozna, a törvénymódosítás elfogadása esetén minden jogi eszközzel élni fog ennek megakadályozására.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!