szerző:
MTI

A tíz vizsgált kórházból kilencnél súlyos közbeszerzési szabálytalanságokra bukkant az Állami Számvevőszék – olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Az ÁSZ összesen tíz nagyobb kórház pénzügyeit tekinti át a 2008 és 2013 közötti időszakból.

A szabálytalanságok miatt a számvevőszék a kilenc érintett egészségügyi intézmény több ügyét is a Közbeszerzési Döntőbizottság elé vitte. Az ÁSZ értesítései alapján a hatóság eddig 116 határozatot hozott meg, ezekben 7,3 millió forint bírságot szabott ki.

A most ellenőrzött tíz intézmény között megtalálható a Péterfy Sándor utcai kórház, a pesti Jahn Ferenc Kórház, valamint a Zala Megyei Kórház is – ezeken a helyszíneken már befejezték munkájukat a számvevők.

A jelentésekből kiderül, hogy az érintett kórházak 2008 és 2011 között sokszor nem folytatták le a szükséges közbeszerzési eljárást, vagy pedig a jogszabályok előírásai ellenére hosszabbították meg szerződéseik időtartamát.

A számvevőszék megállapította, hogy a szabálytalanságok egy része a napi feladatok ellátásához szükséges gyógyszerek és segédeszközök megvásárlásához kapcsolódott. Sérültek a törvényi előírások például a takarító- és a tisztítószerek beszerzésekor, valamint az őrző-védő szolgáltatások igénybevételekor, és akadtak közbeszerzési gondok az informatikai eszközök bérlésénél is – írja a lap.

Az egészségügyi intézmények 2012 elején állami tulajdonba kerültek, a fenntartás és irányítás feladatait a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), mai nevén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vette át. A számvevők a GYEMSZI működésében is több kivetnivalót találtak – teszi hozzá a Magyar Idők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!