szerző:
MTI

A tíz vizsgált kórházból kilencnél súlyos közbeszerzési szabálytalanságokra bukkant az Állami Számvevőszék – olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

egy.két.há

Sorozatunkban fiatal, tehetséges magyar zenekarokat mutatunk be, mert azt gondoljuk róluk, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének.

Beszélgettünk a Mongooz and The Magnet, Muriel, Immgirants, Jónás Vera Experiment, Grand Mexican Warlock, iamyank, Esti Kornél, Blahalouisiana, Gustave Tiger, Mörk, The Luckies, Junkie, The Best Bad Trip, Twentees, Kamikaze Scotsmen, SoulClap Budapest, Antonia Vai, The Adolescens, Barbara Stahl, The nobody elses, mïus, Belau, Papaver Cousins, Szeder, Manoya zenekarok tagjaival.

Friss cikkek a témában

Az ÁSZ összesen tíz nagyobb kórház pénzügyeit tekinti át a 2008 és 2013 közötti időszakból.

A szabálytalanságok miatt a számvevőszék a kilenc érintett egészségügyi intézmény több ügyét is a Közbeszerzési Döntőbizottság elé vitte. Az ÁSZ értesítései alapján a hatóság eddig 116 határozatot hozott meg, ezekben 7,3 millió forint bírságot szabott ki.

A most ellenőrzött tíz intézmény között megtalálható a Péterfy Sándor utcai kórház, a pesti Jahn Ferenc Kórház, valamint a Zala Megyei Kórház is – ezeken a helyszíneken már befejezték munkájukat a számvevők.

A jelentésekből kiderül, hogy az érintett kórházak 2008 és 2011 között sokszor nem folytatták le a szükséges közbeszerzési eljárást, vagy pedig a jogszabályok előírásai ellenére hosszabbították meg szerződéseik időtartamát.

A számvevőszék megállapította, hogy a szabálytalanságok egy része a napi feladatok ellátásához szükséges gyógyszerek és segédeszközök megvásárlásához kapcsolódott. Sérültek a törvényi előírások például a takarító- és a tisztítószerek beszerzésekor, valamint az őrző-védő szolgáltatások igénybevételekor, és akadtak közbeszerzési gondok az informatikai eszközök bérlésénél is – írja a lap.

Az egészségügyi intézmények 2012 elején állami tulajdonba kerültek, a fenntartás és irányítás feladatait a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), mai nevén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vette át. A számvevők a GYEMSZI működésében is több kivetnivalót találtak – teszi hozzá a Magyar Idők.