szerző:
hvg.hu

Két éve dobta be Orbán, hogy 9 vagy az alatti százaléknyi szja-t akar. Már kormányzati berkekben is arról beszélnek, 2020 előtt ez aligha lesz meg, legalábbis a Figyelő információiból ez rajzolódik ki.

Évek óta hangoztatja azt Orbán Viktor, hogy a mostani 15 százalékos személyi jövedelemadóból egyszámjegyűt szeretne faragni, a 2014-es választások előtt volt olyan nyilatkozata is, amelyet lehetett úgy is érteni, hogy nemsokára 9 vagy az alatti százalék lesz az szja. Ez mégis elképzelhetetlen rövid távon, mert azt a sok százmilliárd forintnyi adókiesést aligha tolerálja az állam. Pár hete előjött az újabb nagyszabású ígéret Orbántól, a nullszaldós költségvetés. Az meg adóemelést és durva kiadáscsökkentést jelentene, ha rövid idő alatt akarná ezt abszolválni a kormány.

A Figyelő értesülése alapján a kormány ezeket nem is akarja megcsinálni rövid távon, csak hitegeti az embereket. A lap azt írja, hogy „minden pénzügyi döntést a 2020-ra időzített uniós gazdasági rezsimváltás határoz meg Orbánék terveiben”. A Figyelő tudomása szerint a kormányzaton belül, háttérbeszélgetésekben egyre többször jön elő az, hogy a választási év, 2018 helyett 2020-at kellene kijelölni új céldátumként az egyszámjegyű szja-ra és a nullszaldós költségvetésre.

Az újraparaméterezésnek az lehet az oka, hogy 2020-tól egy teljesen új európai uniós pénzelosztási mechanizmus lép életbe, amelynek a legfontosabb jellemzője az lesz, hogy a mostaninál jóval szerényebb közösségi forrás áll majd rendelkezésünkre. Számítások szerint a magyar GDP 2,5 százalékának megfelelő összeg esik ki a gazdaságból, amelynek a magyar büdzsében kell megtalálni a pótlását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!