szerző:
hvg.hu

A gyakorlatilag egész Kelet-Magyarországot ellátó gázszolgáltató előbb a lakossági szolgáltatásról mondott le, most pedig a szabadpiaci portfóliójáról is. De nem az államnak adta el a részét!

A Tigáz és a Magyar Áramszolgáltató Kft. (MÁSZ) megegyezett a Tigáz magyarországi szabadpiaci gázportfóliójának átvételéről – írta meg közleményében a Tigáz. A megállapodás értelmében – melyet a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia – a Magyar Áramszolgáltató Kft. átveszi a Tigáz szabadpiaci földgázportfólióját, valamint a tapasztalt értékesítési csoportot is.

A tranzakciót követően a Tigáz Zrt. befejezi szabadpiaci gázkereskedelmi tevékenységét Magyarországon. A közlemény szerint az adásvétel nem okoz kényelmetlenséget az ügyfélkör számára, és mindenkit külön is értesítenek. Abban, hogy az olasz tulajdonú Tigáz lényegében eldöntötte, hogy kiszáll a magyar gázszolgáltatásból (és jövőre már csak az elosztóhálózati cége – DSO-ja – marad a kezén), két szempontból is érdekes.

©

Egyrészt, hogy a szabadpiaci "vegyértékeit" nem a Főgáz (illetve: mögötte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató) vagy a MET vásárolja fel, hanem az RWE-csoport új üdvöskéje. A MÁK, amely áram és gázszolgáltatóként így tovább növeli befolyását a szabadpiacon (a gázpiacon az eddigi néhány százalék helyett mintegy 10 százalékos piaci részesedése lehet a cégnek).
Másrészt viszont az, hogy a DSO itt is az eredetileg szolgáltató cégnél marad – mint ahogy az E.On,  esetében is történt. Becslések szerint a közel 88 ezer kilométernyi gázvezeték teljes állami tulajdonba vétele (a Főgáz úgy 6500 km felett diszponál mindössze, igaz, fogyasztói szempontból ez a hálózatrész a legsűrűbb) ezermilliárd forintba is kerülhet. Márpedig ezt a vagyont a cégek a jelek szerint nem kívánják olcsón állami tulajdonba juttatni

Például tartja magát az az iparági szóbeszéd, hogy az E.On csak akkor hajlandó tárgyalni az egyetemes áramszolgáltatói engedélye visszaadásáról, illetve állami cégnek eladásáról, ha a gázvezetékeit előbb megveszi az állam. (Az Elmű–Émász szolgáltatási területén decemberben közgyűlési döntésig jutottak abban, hogy az egyetemes szolgáltató cégüket eladják az államnak, de az adásvétel máig nem történt meg, több forrás szerint a felek nem csak az áron alkudoznak.) Amennyiben az E.On ki tudja kényszeríteni a gázhálózat megvételét, ettől az RWE és a Tigáz sem fog elállni. Márpedig ez a legdrágább vagyonelem a rendszerben, ráadásul folyamatosan költeni is kell rá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!