szerző:
hvg.hu

Egyre valóságosabb a veszély, de a lehetőség is ara, hogy az EU megvon Magyarországtól támogatásokat, mert nem akar menekülteket befogadni és elutasítja a kvótát. Az Európai Bizottságnak több lehetősége is van arra, hogy már a most futó és 2020-ig érvényes pénzügyi ciklusban is elvegyen bizonyos pénzeket.

Egymás után jönnek azzal a menekültkvótát támogató nyugati vezetők, hogy el kellene venni a pénzt azoktól az országoktól, amelyek egyáltalán nem hajlandók befogadni menekülteket. Matteo Renzi olasz kormányfő mellett kívül például Werner Faymann osztrák kancellár és Thomas de Maiziére német belügyminiszter is azt mondta korábban, hogy aki nem működik együtt a befogadásban, az ne számítson pénzügyi támogatásra sem.

Orbán Viktor szerint a 2020-ig érvényes támogatási szerződéseket menet közben már nem lehet elvenni. Csakhogy az EU-s intézmények működését belülről látó emberekkel beszélgetve a 444.hu két lehetőségről is hallott, hogyan vehetnék el a nyugatiak a keletiek apanázsát már ebben a ciklusban is, ha tényleg idáig fajulna a vita Nyugat-EU és Kelet-EU között. Egyik sem elegáns megoldás, de elvben lehetségesek. Az egyik megoldás nagyon durva, a másik pedig kicsit macerás.

A durva ódszer szerint elvben elképzelhető olyan helyzet, hogy a nagy befizetők egyszerűen kevesebbet adnak majd, arra hivatkozva, hogy
ha más nem teljesíti a kötelezettségét, akkor ők sem fogják. Ez a típusú nyugati nyomásgyakorlás beláthatatlan következményekkel járna. Ha elkezdődik egy olyan kör, hogy a tagállamok nem tartanak be megállapodásokat, akkor vége van az EU-nak.

A macerás módszer szerint ha az Európai Bizottság gazdaságpolitikai ajánlásait egy tagállam nem hajtja végre három hónapon belül, akkor a bizottság javasolhatja a támogatások felfüggesztését. Az itt számító ajánlások között pedig felsorolják az úgynevezett országspecifikus ajánlásokat is. Amelyek egy részét Magyarország sohasem hajtja végre, sőt már az is előfordult, hogy a kormány felháborodott közleményben utasított el egy-egy javaslatot. (Például azt, hogy a szektoriális különadókat ingatlanadó váltsa ki.) A mostani rendszerben már az EU-s támogatások egy részét el lehet venni attól a tagállamtól, amelyik nagyon szembe megy az ajánlásokkal. Ezt nem lenne nehéz rábizonyítani a magyar kormányra az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

Vannak olyan hangok Brüsszelben, amelyek azt sugallják, hogy ha Magyarország nagyon elszigetelődik a kvóta-ellenes hangulatkeltésben, akkor megfontolhatják, hogy a fenti mechanizmust érdemes volna élesíteni. Nem volna elegáns összekötni a két ügyet, de a forgatókönyv tudomásunk szerint létezik. Ha idáig jut az ügy, akkor a pénzmegvonástól a tanács még megmentheti Magyarországot. Vagyis ez a büntetés csak akkor érvényesíthető, ha a tagállamok nagy többsége is egyetért vele.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!