szerző:
MTI

35 százalékkal kevesebb kamatadó-bevétel folyt be tavaly a költségvetésbe, mint egy évvel korábban. Ennek elsődleges oka, hogy padlón van a megtakarítások kamata is.

A 2006-os bevezetés óta nem folyt be olyan kevés kamatadó, mint tavaly, eközben egyre nagyobb szja-befizetést igényel vissza megtakarításai után a lakosság – írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közölt adatokra hivatkozva pénteki számában a Világgazdaság.

A cikk szerint kamatadóból 2015-ben 26,35 milliárd forint érkezett a költségvetésbe, ami 35 százalék csökkenés az előző évihez képest, míg a megtakarítások hozamát terhelő egészségügyi hozzájárulásból 5,55 milliárd forintos bevétele volt a büdzsének.

A visszaesés okaként a lap a megtakarítások kamatának csökkenését említi, kitérve arra is: idén a tavalyinál is kisebb lehet a kamatadó-bevétel, hiszen 16-ról 15 százalékra csökkent ez a közteher, ugyanakkor a kamatok nem emelkednek.

A cikk felidézi: a 2009-es csúcsévben még több mint 112 milliárd forintot vont el az állam a megtakarítások nyereségéből.