szerző:
hvg.hu

Drukkoljon ön is a tavaszias enyhe időnek.

Több mint másfél hónappal a fűtési idény vége előtt mindössze kilenc százalék körüli az állam kezében lévő hazai kereskedelmi földgáztárolók feltöltöttségi szintje. Így kevesebb mint 400 millió köbméter gáz van bennük. Ez a mennyiség néhány nap alatt elfogyna, ha a fűtési szezon hátralévő részében ismét hidegre fordulna az időjárás – írja a Magyar Nemzet.

Holoda Attila, a második Orbán-kormány volt energetikai helyettese szerint a tárolókból kivehető mennyiség jóval napi 20 millió köbméter alatti lehet. Ez pedig kevésnek bizonyulhat egy-egy hideg napon, amikor a fogyasztás eléri az 50 millió köbmétert. (A felhasználási csúcs a 2006-os télen volt, a napi szükséglet 91 millió köbméter volt.)

Az ország teljes éves gázfogyasztásának 60 százalékát a jelenlegi törvények szerint a szolgáltatóknak előre be kell tárolniuk, ám mivel ősztől az állami Főgáz Zrt. lesz az országban az egyetlen lakossági gázellátó vállalat, ez a kötelezettség a társaságra hárul. A tárolók feltöltése pedig nem kis kiadással jár majd, mivel becslések szerint a szükséges gázmennyiség felvásárlása a jelenlegi nyomott gázárakon is 150-200 milliárd forint költséget jelent.