szerző:
hvg.hu

Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat. Milyen következményekkel jár a választás? Az Adózóna megmondja.

Amennyiben valakinek az 1955. előtt született és 2012. előtt megállapított rokkantsági nyugellátása 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásba „fordult át”, az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor valóban választhat, hogy a rokkantsági ellátását a nyugdíjkorhatár betöltésétől – azonos összegben – öregségi nyugdíjként folyósítsák tovább - írja az Adózóna.

Az a tény, hogy ellátását már nem rokkantsági ellátásként, hanem saját jogú nyugellátásként folyósítanák tovább, nem befolyásolja a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal kapcsolatban az elhunyt jogszerző házastársa abban az esetben is jogosultságot szerezhet özvegyi nyugdíjra, ha a jogszerző az elhalálozás időpontjában nem öregségi nyugdíjban, hanem rokkantsági ellátásban részesült.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!