szerző:
hvg.hu

A hamburgi helyhatóság kitiltotta a kapszulás kávékat a közintézményekből. Az indok: környezetszennyezés.

A környezet védelmének érdekében és a felesleges szemetelés elkerülése miatt kitiltották a kapszulás kávégépeket a hamburgi közintézményekből. A kávékapszulák egy ideje szerepelnek a környezetvédők feketelistáján - kezdi a döntés értelmének vizsgálatát a Bloomberg. A legtöbbet idézet statisztikai adat szerint a Green Mountain kávácég 8,5 milliárd kapszulát gyártott 2013-ban, amelyek egymás mellé téve tíz és félszer körbeérnék a földet. A hasonló adatok miatt a kapszulás kávé a palackos víz mellett találta magát a "környezetgyilkos" termékek csoportjában.

A gond csak az, hogy bármilyen radikális lépés, átfogó tilalom több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. Erre utal már az is, ha áttekintjük a probléma valódi súlyát. A hamburgi környezetvédelmi és energiahivatal adatai szerint egy átlagos kávékapszula súlya három gramm - olvasható a Napi.hu-n.

Ennek alapján az előbbi példában szereplő mennyiség összesen 25,5 ezer tonnát nyoma. Ez a Németországban 2012-ben keletkezett több mint 49 millió tonna háztartási hulladék öt ezreléke. Az USA 251 milliós "hulladéktermelésében" csak egy ezreléket képviselne. Megjegyzendő, hogy az amerikaiak évente 860 ezer tonnányi könyvet hajítanak a szemétre.

Ez persze nem bizonyítja azt, hogy a kávékapszulák nem szennyezik a környezetet. A hamburgi döntés azonban azt feltételezi, hogy az ettől eltérő kávéfőzés kevésbé ártalmas. Ez azonban téves lehet, ha figyelembe vesszük a kávé előállításának és fogyasztásának teljes folyamatát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!