szerző:
hvg.hu

Számítást készített egy amerikai portál, hogy hány nappal az indulás előtt lehet a legjobb áron repülőjegyhez jutni.

Vannak babonák, megérzések, és tutinak mondott tippek arra, mikor és hogyan lehet a legolcsóbban repülőjegyet venni. Az amerikai CheapAir.com honlap viszont semmit nem bízott a véletlenre, az USA-n belül tavaly 3 millió út adatait, és összesen 1,3 milliárd különböző jegyárat elemzett. Az árakat az indulás előtti 320. naptól a közvetlenül előző napig számolta ki, és a nagy minta átlagában arra jutott, hogy a legolcsóbb jegyet a legtöbb esetben nagyjából 54 nappal korábban lehetett megvásárolni.

Ez persze nem zárja ki azt az eshetőséget – és ezt az összesítés is tartalmazta –, hogy ne lehetett volna a legjobb feltétellel jegyet venni aznap, amikor a légitársaság megkezdte az árusítást, vagy éppen röviddel az indulás előtt, amikor mindenképpen igyekezett megtölteni utasokkal a járatát. Ez azonban inkább kivétel volt, ami erősítette a szabályt. És persze semmilyen számolgatás nem segít a nagy ünnepek körüli őrületben, ami a tengerentúlon elsősorban a novemberi Hálaadásnap körül tombol.

 

©

A hatalmas mintából azért néhány általános szabály is kiderült, ami valószínűleg nemcsak az amerikai, hanem európai és más légitársaságok viselkedésére is jellemző lehet. A szokás szerint 11 hónappal a járat indulása előtt hozzáférhetővé tett jegyek ára rendszerint magasról indul. Az ár aztán süllyedni kezd, és a 112. és a 21. nap között a legnagyobb az esély a legjobb ár elérésére. A felmérés szerint a légitársaságok három héttel a járat indulása előtt tudják megsaccolni, mekkora lehet majd a repülőgép telítettsége, ilyenkor két eset lehetséges: ha már akkor sok elkötelezett utas van, akkor a jegyárak megugranak, ha még sok az üres ülés, akkor viszont az előző időszaknál is olcsóbban repülhetnek a szemfülesek. Két héttel az indulás előtt viszont már csak a legritkább esetben lehet számítani kedvező árra, egy héttel korábban pedig a járatok és az árak választéka is radikálisan beszűkül. A tanulmány készítői szerint nagy az esély arra, hogy pórul jár, aki az utolsó pillanatban kampányszerűen kínált olcsó jegyre építi a nyaralását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!