szerző:
hvg.hu

Szabadidő- és élményparkot tervez építeni Párizs mellett egy kínai milliárdos. A Disneylandnek aligha lesz élmény.

Vang Csien-lin
©

EuropaCity néven több mint 3 milliárd eurós beruházás keretében hatalmas vidámparkot épít Párizstól északkeletre 10 kilométerre a Vang Csien-lin kínai milliárdos által vezetett Dalian Wanda Group vállalat. Az élményparkot, szórakoztató kiállításokat, hoteleket, konferenciatermeket és boltokat is magában foglaló beruházás az eddigi legnagyobb egyszeri európai befektetés keretében valósul meg. A területe több mint 80 hektárt foglal majd el, az építkezés 20 ezer munkahelyet teremt, az átadás után pedig a park 14 ezer embert foglalkoztat majd.

A projektet a kínaiak az Immochan bevásárlóközpont-fejlesztő céggel közösen végzik – írta a Bloomberg hírügynökség. Az Immochan a családi tulajdonban lévő Groupe Auchan szupermarket-üzemeltetőhöz tartozik. Az EuropaCity komoly versenytársa lesz az amerikai Walt Disney Párizs melletti szórakoztató parkjának, a Disneyland Paris-nak, amelyet 2014-ben a csődtől kellett megmenteni.

A Wanda csoport élményparkokat üzemeltet Kína-szerte, színházakat birtokol az USA-ban, és beruházásai közé tarozik az Atletico de Madrid spanyol fociklub megvétele is. A párizsi beruházás pedig jelzi, hogy korántsem áll le a nemzetközi terjeszkedéssel. A 26 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Vang Kína egyik leggazdagabb üzletembere, az elsőségért az Alibaba alapítójával, Jack Ma-val verseng.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!