szerző:
hvg.hu

Nem adja el a kormány a Csányi Sándor által bérelt földeket, hanem mintagazdaságként működtetheti őket tovább a bankvezér két vállalata.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely rögzíti a magán- és állami tulajdonú mintagazdaságok körét – írja az Agrárszektor.hu.

Összesen 35 ezer hektár földet tart meg állami tulajdonban a kormány annak érdekében, hogy a rajtuk gazdálkodó cégek mintagazdaságokként működjenek.

A kormány a földművelésügyi miniszter javaslata alapján magántulajdonú mintagazdaságként jelölte ki a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltsgébe tartozó Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-t, valamint állami tulajdonú mintagazdasággá nyilvánította az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot, a Mezőhegyesi Állami Ménest és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot.

A Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. együttesen több mint 25 ezer hektár, három állami társaság – a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai ménesbirtok – pedig összesen mintegy 10 ezer hektár olyan területet művelhet, amely tartós állami tulajdonban marad – írja az Agrárszektor.hu.

A mintagazdasággá nyilvánítás egyik legfőbb előnye, hogy a kormány nem adja el azokat az állami területeket, amelyeket ilyen cégek használnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!