szerző:
hvg.hu

Csak azokra a földekre nem köthetik meg a mezőhegyesi árverési nyertesek a szerződéseket, amelyekre a kormánybiztos szerint szükség van az új Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság megalapításához.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még korábban azt nyilatkozta, hogy hozzávetőleg 4000 hektárra van szükség az állami cég alapításához. A területből jelenleg csaknem 1000 hektár szántó és 1800 hektár erdő áll rendelkezésre. Hétfői információink szerint ezért döntött úgy a kormány, hogy felszabadítja a vásárlással megszerzett földeket, magyarul törli a nyertes árverési eredményeket.

A kedden megjelenő Magyar Közlönyből azonban az derül ki, hogy nem feltétlenül az összes licit eredményét semmisítik meg, hanem csak azokét, amelyekről Farkas Sándor kormánybiztos úgy ítéli, hogy szükségesek az állami mezőgazdasági cég alapításához. A határozatban ugyanis az áll, hogy Farkas Sándornak azonnali hatállyal ki kell jelölnie az alapításhoz szükséges földrészleteket, majd egy következő pontban a rendelet úgy fogalmaz, hogy az előbbi pontban meghatározott földrészletek árverési eredményeit vonja vissza a kormány.

Mivel az állami pályázatokon 101 részletben kiírt földek közül az őszi árveréseken nagyjából 2500 hektár kelt el, amelyek ráadásul nem alkotnak egybefüggő területet, nem következtethető ki, hogy mely földeket fogja kiválasztani a kormánybiztos, és köztük lesznek-e azok a területek, amelyek licitjét Kun Mihály, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. elnök-vezérigazgatója nyerte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!