szerző:
hvg.hu

Tudja, eladásra semmit sem szedhet adómentesen, még az éticsigát sem.

A Nemzeti Adó- és Vámhatóság közleményt adott ki, „Jön a medvehagyma szezonja” címmel. A NAV nem botanikai vagy növényvédelmi céllal van idén is résen, hanem azért, hogy figyelmeztesse a magánszemélyeket: ha felvásárlónak szednek medvehagymát, akkor adózniuk kell utána. Mint ahogy minden vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövény, gyümölcs, gombák, valamint az éticsiga után is.

A NAV jó híre az, hogy január elseje óta kevesebbet kell befizetni, mint korábban, az átvételi ár 25 százalékának 15 százalékát, vagyis a teljes összeg 3,75 százalékát.

A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik a medvehagyma mellett a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.

A felvásárlónak kell az ügyletről két példányban vételi jegyet kiállítania, és ezen fel kell tüntetnie a gyűjtő adatait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!