szerző:
MTI / hvg.hu

Az Új Nemzedék Központ szerint azért nem adtak át bizonyos dokumentumokat az Állami Számvevőszéknek, mert tavaly augusztusban eláztak a papírok, egyébként elektronikus formában már átadtak 3500 oldalt. Az ÁSZ fenntartja a véleményét, Juhász Péterék rendőröket hívtak az ÚNK irodáihoz.

Az Emmihez tartozó Új Nemzedék Központ (ÚNK) Közhasznú Nonprofit Kft. szerint több mint 3500 oldalnyi dokumentumot és mintegy 1,5 gigabájtnyi adatot bocsátottak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére, a beadandó iratok egy része azonban károsodott, és emiatt a leadási határidő meghosszabbítását kérték a számvevőszéktől – közölték az MTI-vel csütörtökön.

Az Állami Számvevőszék szerdán közölte, hogy feljelentést tesz az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ellen, mert az átvilágításkor nem bocsátották rendelkezésükre a szükséges dokumentumokat.

Az Új Nemzedék Központ azt közölte, a hozzájuk 2015. szeptember 7-én érkezett, négy évre visszanyúló adatigénylésre reagálva kérték az ÁSZ főtitkárát: hosszabbítsa meg az adatszolgáltatásra adott "szűk határidőt", mert az elmúlt négy évben többször is cserélődött a cég menedzsmentje. Emellett tavaly júniusban az iratok a jelenlegi székhelyre, egy fővárosi, Bajza utcai irodaházba kerültek, ahol egy részük az augusztus 17-ei felhőszakadás miatt károsodott, azonosíthatatlanná vált. Erről írásban tájékoztatták az ÁSZ-t – közölték.

©

A központ szerint így hamis az az állítás, hogy a központ megtagadta az adatszolgáltatást, és ezért nem adott át adatot, mert az igazság szerintük az, hogy az ÚNK több mint 3500 oldalnyi dokumentumot adott át elektronikus formában az ÁSZ ellenőreinek. Hozzátették: vállalták, hogy ha a sérült adatokat rekonstruálni tudják, további adatszolgáltatási kötelezettségüknek is maradéktalanul eleget tesznek. Az ÁSZ közleményével és jelentésével kapcsolatban a központ vezetősége kifogással fog élni – jelezték. "A központ, ahogy eddig, a jövőben is együttműködik a hatóságokkal és áll minden vizsgálat elé" – közölték.

Csütörtök reggel egyébként az Együtt aktivistái Juhász Péterrel és Szigetvári Viktorral közösen kihívták a rendőrséget az Új Nemzedék Központ Bajza utcai irodájához. Juhász Péter a Facebookon azt írta, amíg a rendőrök kiérnek, addig "biztosítják a helyszínt", az irodákban tartózkodókat pedig arra kérték, hogy ne tüntessék el a bizonyítékokat, mert az bűncselekmény. A rendőrök végül kimentek a helyszínre, de az irodákba nem mentek be, csak jelentést írtak a helyzetről.

Csütörtökön az Állami Számvevőszék ismét közleményt adott ki, amelyben azt írták, továbbra is fenntartják, hogy az Új Nemzedék Központ ellenőrzése a dokumentumok hiánya miatt nem volt végrehajtható, ugyanakkor a körülmények részletes kivizsgálására, a kiváltó okok és egy esetleges "vis maior" helyzet megállapítására, elbírálására az ÁSZ-nak nincs törvényi lehetősége, ezért élt a törvényben meghatározott feljelentési kötelezettségével.

Mivel az ÁSZ nem hatóság nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, ezért az ellenőrzések során csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást. Amennyiben egy ellenőrzés során az ellenőrzött szervezet részéről az adatszolgáltatás nem teljes körű, és ebből kifolyólag az ellenőrzés program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumok nem állnak rendelkezésre, az ÁSZ minden esetben feljelentést tesz az illetékes hatóság felé, ami biztosítja a vitatott ügyek jogállami keretek közötti tisztázását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!