szerző:
MTI

Az orosz vállalat még soha nem vett fel egyszerre ekkora összeget egy banktól.

A Sanghajban csütörtökön aláírt megállapodás szerint az öt évre adott összeget a kínai pénzintézet londoni fiókja folyósítja. A hitelfelvétellel kapcsolatos feltételekről nem közöltek semmit.

Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók miatt, sok más orosz céghez hasonlóan, a Gazprom is csak drágán juthat kölcsönhöz külföldön. Az orosz vállalat még soha nem vett fel egyszerre ekkora összeget egy banktól, és ez az első hitelfelvétele kínai pénzintézettől.

A Gazprom tavaly 130,052 milliárd köbméter földgázt adott el Európának, 10,9 százalékkal többet a 2014. évinél. Január közepén közölt legfrissebb adatok szerint a Gazpromnak a tavalyi harmadik negyedévben 2 milliárd rubel (7,7 milliárd forint) adózott vesztesége volt, részben a gyenge rubel és a kőolaj világpiaci árának esése következtében.

A cég eredményét jócskán rontotta, hogy 2014 közepe óta csaknem 70 százalékkal csökkent az olajár, miközben a Gazprom a kőolaj árához köti az exportra szánt földgáz árát 6-9 hónap eltolódással.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!