szerző:
hvg.hu

A nemzetpolitika részeként 300 milliót ad az állam egy Dunaszerdahelyen létesülő fociakadémiára, amelyet Világi Oszkár szlovákiai vállalkozó és politikus, a Mol igazgatósági tagja gründolt.

A nemzetpolitikai célokat segítő elkülönített állami pénzalap, a Bethlen Gábor Alap 300 millió forinttal támogatja a helyi futballakadémia fejlesztését Dunaszerdahelyen – írja a Vs.hu. Az akadémia és az első osztályú fociklub tulajdonosa Világi Oszkár, az egyik leggazdagabb szlovákiai vállalkozó, aki a Slovnaft vezérigazgatója, a MOL igazgatósági tagja és emellett politikus. Világit Orbán jóbarátjaként tartják számon Szlovákiában.

A 300 milliós támogatásról tavaly december 28-án döntött egyhangúlag a Potápi Árpád határon túli ügyekért felelős államtitkárból, Berczik Ábel helyettes államtitkárból, Grezsa István miniszteri biztosból és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesből álló bizottság.

©

A Dunaszerdahelyi Labdarúgó Akadémia támogatása kiugróan magasnak számít, az alap főiskolákat, oktatási intézményeket támogatott csak többel, de a vajdasági felsőoktatási ösztöndíjprogramnak például csak 75 milliót adtak. A „Magyar Kultúráért és Oktatásért” kategóriában egymillió forintot meghaladó támogatást is viszonylag keveset találunk.

Világi Oszkár szerint az egész dunaszerdahelyi fociakadémiai beruházás költsége nagyjából 450 milliót tesz ki, az építkezés már elindult, két pálya már kész van, de év végéig még két pályát és egy központi épületet terveznek átadni.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!