szerző:
MTI

Felmentette tisztségéből a szerbiai villamosművek, az EPS igazgatóját csütörtökön a szerb kormány. Egyelőre nem tudni, mivel indokolták a döntést.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő egy keddi tévéinterjúban egy meg nem nevezett állami vállalat vezetőjét bírálta, aki szerinte a megszorító intézkedések ellenére két luxusautót is vásárolt a cég számlájára. Bejelentette, hogy a vezetőt le fogják váltani.

Aleksandar Obradovicot 2014 októberében nevezték ki az EPS élére. Abban az évben a villamosműveknek 10,5 milliárd dináros hiánya volt, mivel a hatalmas árvizek idején a Kolubara folyó elárasztotta azt a szénbányát, amely a Nikola Tesla Hőerőművet látja el. Ez a hőerőmű fedezi az ország áramellátásának felét.

2015-ben a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás értelmében átszervezték a 33 ezer főt foglalkoztató vállalatot. Tavaly az EPS-nek már 2,5 milliárd dináros (6,25 milliárd forint) profitja volt.

Aleksandar Vucic a két nappal ezelőtti interjújában arra is kitért, hogy elégedetlen az átszervezés ütemével és módjával, illetve szerinte túl magasak az ott dolgozók fizetései.

Szerbia szinte teljes elektromosenergia-szükségletét az EPS fedezi.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!