szerző:
hvg.hu

Majdnem hét hónappal újra meghosszabbítanák a jelentkezési határidőt a magáncsődbe való belépésre – derült ki egy fideszes és KDNP-s képviselő közös törvénymódosító indítványából.

Másodszor is meghosszabbítanák a magáncsőd-eljárási kérelmek benyújtási határidejét, most szeptember 30-ig – olvasható abban a módosító indítványban, amelyet a fideszes Galambos Dénes és a KDNP-s Vejkey imre nyújtott be pénteken.

Az eredeti – korábban egyszer már meghosszabbított határidő – március 1-jén járt le. A hosszabbításra a két képviselő indoklása szerint azért van szükség, hogy még egy esélyt adjanak azoknak a hiteladósoknak, "akik idáig nem kísérték figyelemmel a jogszabályi előírásokat és a kormányzati tájékoztatásokat, és lekésték az adósságrendezési eljárás kezdeményezésére az első ütemben irányadó határidőket".

Trócsányi László igazságügyminiszter egy MSZP-s képviselő parlamenti írásbeli kérdésére február közepén azt közölte, hogy fél év alatt mindössze 199 magáncsőd-kérelmet fogadtak be és kétezren érdeklődtek komolyan a lehetőség iránt.

Korábban, október végéig 147 személy nyújtott be kérelmet magáncsődeljárásra, és 1756 érdeklődőt regisztráltak.

Meglehetősen lassan bővül tehát a magáncsődbe belépők és a jelentkezők száma is, pedig az indulás előtt még több tízezer jelentkezőre számított a törvényjavaslat felett bábáskodó Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség.

A magánszemélyek adósságrendezésére felállított új intézmény egyébként a KDNP egyik nagy projektje, a törvényjavaslatot annak idején Semjén Zsolt, Harrach Péter, Hoffmann Rózsa és még egy tucat KDNP-s képviselő jegyezte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!