szerző:
hvg.hu

Az Európai Központi Banknak véleményezési joga van a magyar jegybankot érintő törvényeknél, mégsem tudott az MNB-alapítványok ügyeit titkosító törvénymódosításról.

Az Európai Központi Bankkal (EKB) nem egyeztetett a kormány az MNB alapítványainak pénzügyeit titkosító jogszabály-változtatásról, holott az EKB-nak véleményezési joga van minden, a magyar jegybankot érintő törvénymódosításról – írja a Magyar Nemzet. 

Az EKB már a tavalyi jelentésében is óvatosan ugyan, de bírálta az MNB által létrehozott alapítványok működését, illetve azok állampapír-vásárlásait, akkor azt írták, hogy az MNB több olyan programot is indított, amely nincs kapcsolatban a monetáris politikával, ideértve egy ingatlanbefektetési, egy pénzügyi ismereteket támogató programot, továbbá egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot.

A Magyar Nemzeti Bank ellenben nem válaszolt a lapnak arra a kérdésére, hogy a törvénymódosítást megelőzően egyeztetett-e a javaslatot benyújtó Bánki Erikkel és Mengyi Rolanddal. A Népszabadság viszont még csütörtökön arról írt, hogy Matolcsy György MNB-elnök maga kérte Orbán Viktort miniszterelnöktől a törvénymódosítást, mert nem szerette volna, ha kiderülnek a jegybank sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak részletei.

Január végén ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla ítéletet hozott Tóth Bertalan szocialista politikus ügyében és kimondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) közpénzt kezel és közfeladatokat lát el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!