szerző:
MTI / hvg.hu

Béremelést követelnek július elsejétől a közalkalmazottak és köztisztviselők, mert szerintük a kormány a 100 ezer dolgozóból csak 16 ezernek ígért bérrendezést.

Több mint 100 ezer közszolgálati tisztviselő köréből a kormány csupán 16 ezer járási kormányhivatali dolgozónak ígér 30 százalékos béremelést, miután minden tizediket kirúgja – írta közleményében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) szerdán ülésezett, ezen Kovács Zoltán államtitkár az állami tisztviselői karra vonatkozó törvénytervezetet bemutatva jelezte, hogy a törvényjavaslat csak előkészítő anyag, a kormány még nem tárgyalta, ezért az nem tükrözi a kormány álláspontját.

Az eredeti tervek és a szakszervezetekkel eddig folytatott egyeztetés szerint viszont idén július 1-tól közel százezer kormánytisztviselő helyzetét rendezte volna egy új jogállási szabályozás és 38 milliárd forint elkülönített forrás felhasználásával érdemi bérrendezés következett volna be, de ez most elmarad – írják.

A kormány ugyanis csupán a járási kormányhivatalokban dolgozók helyzetét kívánja enyhíteni, miközben közülük is miben tizedikre állásvesztés vár. A szakszervezetek tiltakoznak a terv elllen és követelik az eredeti megállapodások betartását, és valamennyi közszolgálati tisztviselő számára béremelést július 1-től.