szerző:
hvg.hu

Kiéleződni látszik a vita a britek Európai Unióból való kilépése körül. Míg egyes szakemberek szerint a kilépés nem csak az EU, hanem a brit gazdaságot is megrendítené, más szakértői vélemények az EU-n kívül látnak lehetőséget, szerintük így lehet megszabadulni számos kötöttségtől. A vita elérte a semlegességet követő Brit Kereskedelmi Kamarát is, végül felfüggesztették a Brexit-párti elnököt.

John Longworth egy csütörtöki konferencián úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Királyság hosszú távú kilátásai "fényesebbek lehetnek" az Európai Unión kívül – írja a BBC. Longworth később egyszerűen hozzátette, hogy a briteknek jobb lenne a közösségen kívül, úgy írta le a népszavazást, mintha az ördög és a széles kék tenger között kellene választani – utóbbira az EU-ból való kilépést értette.

A Brit Kereskedelmi Kamara (BKK) vezetőjének szavai megütközést keltettek a tagok között. A felháborodás oka az volt, hogy a BKK korábban úgy nyilatkozott, hogy a Brexit-kampány egyik oldalán sem foglalnak állást. Februárban azonban napvilágra látott egy közvéleménykutatás, miszerint a BKK tagjainak 59,5 százaléka továbbra is az EU-n belül képzeli el az Egyesült Királyság jövőjét.

A BKK egy 52 akkreditált kamarát, egyben több ezer – brit léptékű – kis- és középvállalkozást tömörítő szervezet.

A Financial Times arról számolt be, hogy Longworth kijelentései után egy rendkívüli tanácskozást tartottak, hogy rendezzék a BCC tagjai és Longworth között véleménykülönbséget. A vezetőt végül felfüggesztették, mert megsértette, és szembement a kamara hivatalos álláspontjával, a semlegességgel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!