szerző:
hvg.hu

Március 4-től újból köthet kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület. Az MNB ugyanis feloldotta az értékesítés felfüggesztésére vonatkozó korlátozást, mivel a biztosító megfelelő, a korábbi tartalékhiányt megszüntető pénzügyi tervet nyújtott be.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi végzésében megszüntette a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (KÖBE) kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékértékesítésének felfüggesztésére vonatkozó korábbi előírását. Ennek nyomán a biztosító – a korábbiakban megszokott módon – ismét szabadon köthet új kgfb-szerződéseket.

A korábbi felfüggesztés egyébként nem vonatkozott a kgfb-n kívüli egyéb biztosításokra, s a jegybanki ideiglenes intézkedés időszakában a KÖBE-nek meglévő, díjjal fedezett kgfb-szerződései esetében természetesen teljesítenie kellett a jogszabályokban előírt biztosítási szolgáltatásokat. A jegybank folyamatban lévő, átfogó vizsgálata keretében 2015. november 13-ai végzésében függesztette fel a kgfb-értékesítést a KÖBE-nél a biztosító addigi, nem kellően megalapozott díjpolitikája, illetve a megengedhetőnél lényegesen nagyobb befektetési kockázata és kedvezőtlen tartalékhelyzete miatt. Az MNB egyúttal olyan pénzügyi terv benyújtására is kötelezte a biztosítót, amelynek végrehajtása révén maximum 6 hónap alatt megszüntethető a megállapított tartalékhiány.

A jegybanki intézkedések a biztosítási és a befektetési kockázatok növekedésének elkerülését és a pénzügyi helyzet javításának mielőbbi megkezdését célozták, a KÖBE tevékenysége kapcsán érintett szereplők – így az ügyfelek, egyesületi tagok, károsultak – gazdasági érdekeinek megvédése érdekében. Az MNB kötelezései nyomán a KÖBE benyújtotta a pénzügyi tervet a jegybankhoz, illetve ezt követően – időközben már hatályba is lépett – új kgfb-díjtarifákat hirdetett meg, s elkészítette az utóbbiakat megalapozó díjkalkulációját is. Mindezek a jegybank megítélése szerint alkalmasak arra, hogy megakadályozzák a megszüntetett tartalékhiány újratermelődését. Az MNB ezért döntött korábbi – megelőző, korai beavatkozás jellegű – a kgfb-értékesítést ideiglenesen felfüggesztő intézkedésének megszüntetéséről.

A mostani lépés nem érinti a jegybank korábbi végzésének más pontját. Ezzel párhuzamosan az MNB egy határozatában havonta teljesítendő rendkívüli adatszolgáltatást írt elő a KÖBE részére a biztosító állományváltozásának bemutatására az új szerződéskötések, illetve a már megszűnt vagy a jövőben felmondani szándékozott szerződésállomány adatsorai révén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!