szerző:
hvg.hu

Az MVM valamint a BKV egykori vezérigazgatója is egyengetheti a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban született új energiapiaci elképzelések útját – értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy Kocsis István egyeztetett Csiba Péterrel, az MVM 2015-ben kinevezett vezetőjével.

A Népszabadság megkereste az ügyben az állami holdingot, ahonnan annyit közöltek, hogy Kocsis István nem ad tanácsokat sem az MVM-nek, sem az MVM-csoport tagvállalatainak. A lap forrásai nem zárják ki, hogy csak informális kapcsolatról van szó ebben az esetben. Keresték Kocsis Istvánt is, de nem érték el.

A cikkben a hazai gazdasági élet egyik legrejtélyesebb figurájának nevezik Kocsis Istvánt, aki részt vett az 1995-ös nagy energiaprivatizációkban, majd a Paksi Atomerőmű éléről a 2003-as üzemzavar után az MVM vezetőjévé nevezték ki. Onnan 2008-ban felmentették, és a BKV vezérigazgatója lett, ahonnan 2011-ben távozott.

Az MVM-es vezérigazgatósága időszakára tehető 15 milliárdos vagyonvesztés miatt hűtlen kezeléssel vádolták, de ez alól tavaly nem jogerősen felmentették. Feleségét viszont orgazdaság és pénzmosás miatt felfüggesztett börtönre ítélték.

Kocsis István 1997 óta az OTP külsős igazgatósági tagja. Ezt a tisztségét 2012-ben felfüggesztették, de továbbra is ügyvezető igazgatója a Merkantil Banknak.

A lap úgy tudja: komoly szerepet játszott a Paksi Atomerőmű bővítésére kötött magyar-orosz szerződés előkészítésében is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!