szerző:
MTI

Mintegy hét kilométer hosszú élőlánccal tüntettek a grúzok Tbilisziben a helyi kormány és a Gazprom orosz földgázóriás közötti tárgyalások ellen vasárnap.

Az élőlánc az orosz nagykövetséget és a kormány székhelyét kötötte össze.
A legfőbb grúz ellenzéki párt, a Nyugat-barát Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) szimpatizánsai attól tartanak, hogy az állami kézben lévő Gazprommal való megegyezés kiszolgáltatná az egykori szovjetköztársaságot Moszkvának. 
Azonban a grúz energiaminisztérium szombati bejelentése alapján az ellenzéknek nincs oka az aggodalomra, mivel a kormány elvetette a Gazprom-szerződés tervét, miután

Azerbajdzsán jelezte, hajlandó még több földgázt szállítani szomszédjának.
Grúzia emellett a Gazprommal kötött csereszerződés keretében évi 200 millió köbméterre tesz szert az energiahordozóból. A Gazprom tranzitállomásként használja Grúziát Örményország felé, cserébe Tbiliszi lefölözheti az ország területén átfolyó földgáz tíz százalékát.

Az orosz földgázóriás nemrég azt követelte Grúziától, hogy készpénzzel egyenlíthesse ki számláját. Elemzők szerint a Gazprom arra számított, hogy ezzel a lépéssel orosz földgáz vásárlására kényszerítheti Tbiliszit. A vállalat végül feladta tervét, de a két fél még nem írta alá az új barterszerződést.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!